La răscruce de vânturi

Ai reușit vreodată să răspunzi la întrebarea de ce cărțile sunt considerate izvorul înțelepciunii, a infinitului și realizărilor? Cărțile nu au capacitatea de a-ți injecta o doză de cunoștințe și de a o păstra pe un timp îndelungat, însă ele iți oferă un univers plin de emoții efervescente, experiență a oamenilor trecuți prin viată și, desigur, curiozități necunoscute până acum.

Un cititor cu adevărat fidel literaturii nu pune la îndoială importanța acesteia și, mai mult ca atât, impactul acesteia în dezvoltarea valorilor umane. Precum oamenii sunt speciali în felul lor, astfel si cărțile sunt nemaipomenite prin conținutul lor.

O carte care cu adevărat m-a cucerit este cartea „La răscruce de vânturi” de Emily Bronte. Nu pot spune că este o poveste de dragoste plină de profunzime, compasiune, enigmă sau împlinire. Mai degrabă este povestea unei pasiuni distructive și iubirii obsesive. Tema centrală a romanului este exact efectul distructiv pe care sentimentul de gelozie și setea de răzbunare îl poate avea asupra altor persoane. Romanul Emiliei Bronte spune povestea lui Heathcliff și dragostea lui pentru Catherine, explicând și analizând modul în care această pasiune, în cele din urmă, poate duce la distrugerea ambilor.

Totul începe din momentul când domnul Earnshaw a adus acasă un orfan pe care l-a botezat Heathcliff, dorind să îl adopte. La început, această decizie a fost împotriva voinței membrilor familiei, dar, cu timpul, băiatul s-a acomodat și a stabilit o strânsă legătură cu Catherine, sora lui vitregă. De-a lungul anilor cei doi încep să își petreacă tot timpul împreună, ajungând să devină inseparabili, dezvoltând chiar sentimente puternice. Ecuația Heatcliff iubește pe Catherine și vice-versa în această poveste nu este atât de evidentă. În același timp, pentru că dragostea dintre cei doi protagoniști se alimentează reciproc, apare un sentiment întunecat, distructiv, obsesiv, în cele din urmă greșit, chiar dacă cititorul nu știe destule argumente.

„La răscruce de vânturi” este un clasic atemporal, o frumoasă poveste despre societatea secolului al-XVII-lea și sentimentele umane, ce trezesc în sufletul oricărui cititor o gamă largă de emoții si trăiri pentru personajele ce se află în centrul acțiunilor. Complotul descrie fiecare emoție atât de clar, încât ţine captiv cititorul între paginile sale… O dramă pasională și sălbatică, o carte care nu trebuie ratată.

Opera respectivă m-a făcut să văd relațiile dintre persoane dintr-o altă ipostază, să conștientizez cât de importantă este liniștea sufletească și ce înseamnă cu adevărat iubirea, cu toate aspectele sale, pozitive sau negative. Este un univers plin de dragoste și ură, atmosfera operei fiind destul de întunecată, dar totodată copleșitoare.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *