Personajele literare, care mi-au marcat devenirea

     De la prima pagină citită, de la primul pas în lumea lecturii, cele mai minunate personaje mi-au fost alături. Acestea m-au luat de mână și m-au purtat într-o călătorie mirifică care continuă și astăzi. În timpul acestei călătorii, culeg continuu motivație, lecții de viață, cunoștințe, valori de la personajele mult îndrăgite. Fiecare perioadă din viață este asociată cu un personaj alături de care am plâns, am râs, am învățat, am crescut.

Prima carte pe care am citit-o, cartea mea de căpătâi a fost „Cenușăreasa ”. Protagonista operei a servit drept model de comportament pentru mine, învățându-mă ce este respectul, răbdarea și dragostea curată. Cartea copilărie mele a fost, totuși, „Amintiri din copilărie” și poveștile sfătosului bunic din Humulești. Împreună cu năzbâtiosul Nică am făcut șotii, am mâncat cireșe, am furat pupăza, dar m-am și maturizat, învățând ce e responsabilitatea.

După ce am savurat copilăria împreună cu personajele mele preferate, adolescența mi-a fost îndulcită de alți eroi, care m-au marcat. Operele lui Hector Malot „Singur pe lume ” și „În familie ” m-au emoționat foarte mult, lăsându-și amprenta asupra vieții mele. Micul orfan, Remi, din „Singur pe lume”, înfruntă cu dârzenie obstacolele vieții, în cautarea fericirii și a familiei sale. Viața sa tumultoasă și fericirea de care a avut parte, într-un final, găsindu-și familia, m-a învățat să văd mereu lumina de la capătul tunelului. După operele autorului francez, au urmat romanele de dragoste românești, datorită cărora simțisem, pentru prima dată, ce înseamnă a iubi. Eroinele romanelor dramatice drumeșiene „Scrisoare de dragoste” și „Invitație la vals ”, mi-au arătat cât de puternic este sentimentul dragostei. Anda și Micaela mi-au demonstrat că nu te poți juca cu dragostea – cel mai frumos, dar și distructiv sentiment. Maitreyi, din romanul cu același nume, de Mircea Eliade, este personajul care trăiește și se regăsește în substanța divină a dragostei. Ea întruchipează eternul feminin, inteligența și trăirile romantice, fiind un personaj cu care mă identific. Totuși, cel mai veritabil roman de dragoste românesc pentru mine, rămâne a fi „Tema pentru acasă ”, de Nicolae Dabija. Maria Răzeșu, eroina romanului, reprezintă integritatea etică umană, reliefată prin dragoste. Pentru Maria, iubirea e singura virtute, o valoare supremă , care o ajută să-l urmeze pe alesul ei până la capătul lumii. Dragostea ei profundă a fost călăuza care a purtat-o în Siberia și a pus-o la încercări grele. Călătoria ei pentru a-l salva pe Mihai din lagărul morții, sugerează curajul, aspirația ei spre lumină și adevăr. Consider că fiecare trebuie să posede curaj și sacrificiu, pentru a trăi cu adevărat candoarea dragostei și vibrația acesteia.

Perioada în care am descoperit și am savurat cu nesaț seva operelor druțiene a fost o revelație pentru mine. „Povara bunătății noastre ”, „Păsările tinereții noastre”, „Frunze de dor ” sunt operele care reflectă sufletul neamului moldav. Ruxanda, din „Frunze de dor ”, a însemnat pentru mine puterea feminină, un personaj intelectual, curajos, care a reușit să se ridice din condiția sa socială.

În cele din urmă, pot afirma cu tărie că personajele literare au stat la baza dezvoltării mele. Acestea mi-au șlefuit caracterul, mintea și sufletul. De la fiecare personaj în parte am cules bunătate, înțelepciune, frumusețe sufletească, perseverență, curaj. Protagoniștii operelor care m-au captivat mi-au plantat în suflet semințele valorilor umane: Binele, Dreptatea, Pacea, Onoarea, Adevărul. Florile răsărite din aceste semințe înfloresc și astăzi în adâncul conștiinței mele.

Îndemn pe toată lumea să citească. Citind, nu veți fi niciodată singuri, mereu vă veți împrieteni cu noi eroi care să vă lumineze calea.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *