Poeții – veșnici călători prin patria cuvintelor

     În călătoria lor prin lumea cuvintelor, poeții sunt creatori de frumos, care cuprind în veșnicie Natura, Dragostea, Mama, Patria, Limba. Aceștia se înfrățesc cu vorbele, pentru a îngloba frumusețea vieții și esența acestei lumi. Printr-un lirism vibrant, ei transmit oamenilor aceste virtuți, făcându-mă să tind spre cunoaștere, perfecțiune, bucurie și moralitate.

Poeții se plimbă, se joacă, trăiesc și zâmbesc alături de cuvinte – aceasta este lumea lor. Patria cuvintelor reprezintă spațiul lor de evadare și creare, Universul lor intim. Toți artiștii, dar, mai ales, poeții și scriitorii sunt devotați patrioți ai tărâmului cuvintelor, trăind în mai multe lumi paralele. Aceștia străbat lumea cuvintelor în căutarea Adevărului și Absolutului. Din această cauză, rămân a fi mereu călători în acea lume, în căutarea unui ideal de neatins.

Rătăcind printre cuvinte sau puratați de gânduri pe insule pustii, poetul rămâne a fi poet. Inima sa uriasă ca o pâine ascunde trăiri duioase și scopuri nobile. Cel dintâi poet care a deschis ușa sufletului meu către poezie a fost marele Mihai Eminescu. Luceafărul poeziei românești a făcut, fără îndoială, ca sufletele tuturor să înflorească prin creația sa. „Luceafărul”, cel mai mare poem românesc și prima operă eminesciană cu care am făcut cunoștință, a făcut ca cele mai adânci părți ale sufletului meu să tresară. Sunt bucuroasă că, prin intermediul poeziilor eminesciene, am avut ocazia să simt mirosul florilor de tei, să plutesc pe „lacul codrilor albastru” și să admir frumoasa „albastra dulce floare ”.

După părerea mea, singurul poet care poate măcar pe aproape să egaleze măiestria lui Eminescu este Grigore Vieru. Marele poet basarabean a fost un meșter al cuvintelor, poezia sa fiind adorată de la mic și până la mare. El a știut să sculpteze în slove durerea, bucuria, ființa neamului și propria ființă. Vieru a fost steaua culturii basarabene, reușind să pecetluiască valorile naționale și să le perpetueze prin lirismul său. Versurile sale sunt originale, inedite, exprimând, în același timp, simplitate. De la Grigore Vieru am învățat să cinstesc țara, mama, pacea, omenia și graiul.

Mihai Eminescu și Grigore Vieru – două mari stele ce lucesc și astăzi pe malurile Prutului.

Ana Blandiana spunea: „Am crezut întotdeauna că poezia nu trebuie să strălucească, ci să lumineze ”. Într-adevăr, poeziile au rolul de a lumina calea omului și a-l ghida în lumea magică a cuvintelor. Îndemn pe toată lumea să citească poezii, puntru că doar așa poți pătrunde în adăpostul poeților – patria cuvintelor. 

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *