Creativitatea este o nevoie pe care trebuie să o împlinești – interviu cu artista plastică Nellie Cristea

Galeriile de artă sunt  extrem de afectate de condițiile actuale: din punct de vedere fizic, au fost obligate să fie închise, o vizită la una dintre galerii este imposibilă. Ca urmare, multe dintre ele și-au mutat activitatea exclusiv în mediul online. Una dintre artistele românce prezente în galeriile de artă din Europa, este artista plastică Nellie Cristea. Am avut bucuria și plăcerea de-a sta cu Nellie la o cafea, ocazie cu care i-am pus câteva întrebări în exclusivitate pentru Timpul.

De ce pictura?

 Întrebarea ta mă trimite înapoi în timp. Am crescut în România comunistă, dar asta nu mi-a înfrânat deloc îndrăznelile pasionale în poezie sau desen. Deși într-o perioadă restrictivă, îmi amintesc cu nostalgie că mă simțeam liberă în nădejdile mele creative. Viața m-a împins apoi spre o altă carieră, dar spiritul meu creativ a rămas mereu acolo, așteptându-și rândul. Creativitatea este o nevoie pe care trebuie să o împlinești. Consider că neingnorând această parte a personalității mele, este un act de maturitate.

Din punct de vedere tehnic sau al abordării, ai un mediu preferat, o tehnică anume?

Prefer acrilicul pe pânză. Recent însă am început să experimentez și să studiez alte medii.

The cabin site (acrilic pe pânză)

Orice artist, de orice tip, are surse de inspirație. Care sunt sursele tale?

Arta mea se naște din trăiri multiple și exprimarea acestora într-o formă estetică. Cred că o pictură e valoroasă înainte de critică pentru că are greutatea sentimentelor, semnăturilor biografice fragile, ascunse, care nu se pot explica în mod simplistic. Ca și copil, poate aveam nevoie de încurajare și afirmare, acum la maturitate, mă plec în fața tuturor artiștilor – e curajos să expui publicului atâta identitate. Nu ne putem raporta la public decât prin prisma acestor relatări oneste.

Mosaic Girl (acrilic pe pânză)

Colecția “CirCus” e inspirată din amintiri dragi, întipărite în memorie, despre micile piese de teatru, spectacole de circ sau alte tentative de spectacole la care am fost expusă în copilărie, o continuare a acestora, dacă vrei, în care mi-am asumat acum libertatea de a participa.

Cirque de la vie (colecția “CirCus”)

Pânzele mele rămân, în general, abstracte și frânte, precare în claritate – poate pentru că acum, ca și atunci, vreau să rămână totul neterminat într-un fel, cu porți lăsate deschise pentru imaginație.

First act (colecția “CirCus”)

Mă inspir din nenumărați artiști contemporani, ca Oscar Murillo sau Eunice Parsons, nu numai din arta lor, dar și din puterea lor de a lucra liber, independent de succes, timp sau spațiu.

Care îți este fundația? Ai urmat cursuri de artă?

În prezent studiez la National College of Art and Design în Dublin. Este complementar la ceea ce fac și mă bucur că am această oportunitate. Studiul artei, pentru mine, este un limbaj universal, familiar.

Proiecte de viitor?

O să râzi, dar nu am proiecte mari, concrete, de viitor. Știu că voi continua să fac ceea ce simt că mă reprezintă ca artist și, cine știe, calea e deschisă spre orice.

The feast (acrilic pe pânză)

Date fiind condițiile actuale, următoarea întrebare o să sune ciudat, dar asta nu mă va opri să o pun: ai în plan o expoziție personală?

Da, îmi doresc o expoziție în Dublin, sper că se va întâmpla în 2021.

One (acrilic pe pânză)

Dacă va fi o expoziție personală, noi cei de la Timpul Irlanda o să fim invitați?

Cu mare drag! Știu că sunteți o familie nouă, abia închegată și vă doresc succes în tot ceea ce faceți!

Cu domiciliul actual în Dublin, Nellie s-a stabilit în Irlanda în urmă cu aproape 20 de ani. Picturile sale se vând online prin intermediul mai multor galerii de artă din Europa. Poate fi contactată pe:

www.nelliecristea.com

Facebook: @nelliecristea.com

Instagram: nellie_cristea

Articole asemănătoare

“Viața în sine este precum o textură picturală, plină de contrast, de trăiri și de sentimente.”

Anca Dănilă este un artist complex, cu lucrări expuse în numeroase expoziții din România și străinătate. Născută în Năsăud și educată în Cluj-Napoca, la Facultatea de Artă și Design, Anca este unul dintre creatorii plastici contemporani apreciați în Dublin, fiind o reprezentantă de valoare a diasporei românești din Irlanda. Prin munca ei, Anca a demonstrat și un real interes în antropologie, sociologie și psihologie. În acest interviu ne vorbește despre identitatea ei artistică, procesul creativ, feminitate, identitatea emigrantului român în străinătate și despre cum ne poate influența explorarea creativității noastre în viața de zi cu zi.

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *