Dublin Canvas – artă stradală

Dublin Canvas by Johnman

Proiectul Dublin Canvas a început în vara anului 2015 cu 15 cutii pictate de-a lungul zonelor Rathmines, Camden Street și Baggot Street din centrul orașului Dublin. Acest proces inițial a fost considerat reușit. Între 2015 și 2019, Dublin Canvas s-a extins și mai mult, răspândindu-se chiar în fiecare dintre cele patru consilii din Dublin. Începând cu primăvara anului 2020, există peste 400 de piese finalizate – situate în Dublin.

În prezent, există o abundență de artiști, amatori și profesioniști, extrem de creativi și talentați, care trăiesc în întreaga Irlandă. Acești artiști adoră să-și expună lucrările publicului.

Dublin Canvas by Meagan Hyland

Există cutii mari de control (electrice) din metal gri, aflate în tot orașul Dublin. Acestea atrag vandalismul și, în general, trag aspectul fiecărei zone în jos. Aceste cutii sunt întotdeauna situate în mod natural la intersecțiile de trafic, ceea ce le face platforme ideale pentru a expune publicului artă de înaltă calitate. Dublin Canvas folosește acest spațiu pentru a prezenta lucrări de artă care îmbunătățesc zona înconjurătoare. Pasiunea artistului de a picta, și publicul în general, fac să existe aceste lucrări de artă. Este o situație pozitivă pentru toți cei implicați. Dublin Canvas folosește arhitectura urbană, în acest caz cutiile electrice, făcându-le platforme extrem de vizibile, perfect poziționate, pentru a expune artă tuturor pietonilor, bicicliștilor și șoferilor, în timp ce așteaptă la semafoare. Uneori cele mai bune idei sunt cele mai simple! Sau: cele mai simple idei sunt cele mai gustate.

Dublin Canvas by Juliette O’Brien

În Dublin s-a dezvoltat un proiect de artă, idee a comunității irlandeze adresată evident comunității, iar el este un proiect de artă publică. Proiectul este deschis oricui are peste 18 ani. „Dacă puteți ridica o pensulă și vopsiți, dorim să trimiteți o lucrare” – așa sună chemarea din primăvară pentru artiștii din stradă. Tot ce trebuie să facă artiștii este să trimită o idee și, dacă este selectată, artistul este nevoit să renunțe la alte planuri și să-și dedice timpul acestui proiect, pentru că aici este vorba despre creativitatea și inovarea designului: relevanța imaginii pentru zona aleasă, capacitatea de a lucra în conformitate cu orientările proiectului.

Dublin Canvas by Hugh Madden

Dublin Canvas îi încurajează în mod activ pe participanți să fie cât mai creativi posibil, dar desenele ar fi neeligibile dacă ar conține următoarele:

– încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (furtul ideii altcuiva)

– mărci comerciale, reclame, nume de companii, sigle sau imagini protejate prin drepturi de autor;

– imagini referitoare la droguri sau alcool ofensatoare sau controversate

– imagini/lucrări de artă dominate de text, cu excepția cazului în care sunt relevante pentru proiectare.

Artiștii sunt din rândurile studenților ori pensionarilor și vin din toate categoriile: avocați, profesori, ingineri, iar ei sunt și designeri grafici, ilustratori, artiști de șabloane, artiști de stradă și artiști peisagiști, pentru a numi doar câțiva.

 Spațiile acoperite de culori au devenit punct de atracție pentru turiști și nu numai.  Dublin Canvas începe primăvara și se termină la sfârșitul toamnei.

Dublin Canvas by Rebecca Dolan

‍ Înștiințările pentru artiști referitoare la trimiterile de lucrări de artă se fac la începutul primăverii. După procesul de selecție, lucrările de artă sunt pictate pe tot parcursul verii, până la sfârșitul lunilor de toamnă. Fiecare panou (electric) pictat,  va fi premiat pentru calitatea și creativitatea designului. Juriul este format din reprezentanți ai Consiliului. Toți participanții sunt înștiințați dacă o lucrare este acceptată sau respinsă. Dublin Canvas cere artiștilor care sunt interesați de proiect să-și ofere voluntar timpul și talentul pentru a ajuta la ”colorarea” Dublinului, spunând că nu ar trebui să coste participanții nimic mai mult decât timpul. Există două opțiuni disponibile pentru a ajuta la acoperirea costurilor. Prima opțiune este ca Dublin Canvas să furnizeze toate materialele (vopsele, pensule, echipament de protecție etc.) într-un pachet portabil, plus o plată de 150 EUR pentru a acoperi cheltuielile de călătorie, mâncare, cafea, pentru ziua respectivă. Sau opțiunea a doua, o plată de 200 EUR, iar participanții își furnizează propriile materiale. Pentru a doua opțiune, materialele utilizate ar trebui să fie pre-aprobate de Dublin Canvas. Acest lucru va asigura că toate cutiile vopsite vor rămâne vibrante pe toată durata proiectului.

Dublin Canvas by Ingrid O’Connell

În 2020, toate lucrările trebuie să fi fost finalizate până la sfârșitul lunii septembrie.

Partea cea mai importantă din acest an, în acest proiect, este faptul că un artist român – Paul Bogio (Lucaci), s-a făcut remarcat în Dublin cu o piesă numită „Gustul de acasă”,  pictată pe un panou electric de pe Strada  Parliament/Dame Street, zona Temple Bar din Dublin.

Dublin Canvas by Bogio Paul

Sursa: https://www.dublincanvas.com/

Articole asemănătoare

“Viața în sine este precum o textură picturală, plină de contrast, de trăiri și de sentimente.”

Anca Dănilă este un artist complex, cu lucrări expuse în numeroase expoziții din România și străinătate. Născută în Năsăud și educată în Cluj-Napoca, la Facultatea de Artă și Design, Anca este unul dintre creatorii plastici contemporani apreciați în Dublin, fiind o reprezentantă de valoare a diasporei românești din Irlanda. Prin munca ei, Anca a demonstrat și un real interes în antropologie, sociologie și psihologie. În acest interviu ne vorbește despre identitatea ei artistică, procesul creativ, feminitate, identitatea emigrantului român în străinătate și despre cum ne poate influența explorarea creativității noastre în viața de zi cu zi.

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. Extraordinară inițiativă! La fel de extraordinară și lucrarea românului nostru. Felicitări!