Este fotografia o artă?

Dezbateri despre acest subiect există de multă vreme, de peste o sută cincizeci de ani. Mai precis din momentul în care fotografia a început să facă parte din viaţa zilnică a oamenilor.

Există și mereu vor exista argumente pro și contra.

Fotografia a fost mereu comparată cu pictura. Pictura este o artă pentru că implică creativitatea pictorului. Eu susţin că și un fotograf are nevoie de creativitate și-n plus creativitate există în fiecare dintre noi indiferent ce facem.

Pictorul doar se uită la peisaj (sau alt subiect) și îl redă într-un mod subiectiv, mod în care-și impune propria viziune asupra subiectului. Dar la fel face și fotograful. Dacă fotograful nu ar cauta unghiul potrivit, lumina potrivită, obiectivul potrivit și mai ales modul în care să redea ceea ce simte la momentul respectiv, privitorul nu ar fi capabil să vadă ceea ce vede.

Pictorul își amestecă culorile încât acestea să redea ceea ce vrea el să exprime. La fel însă face și fotograful fie că-și alege un anumit tip de film, fie că alege să-l developeze într-un anume fel în soluţii pe care le amestecă după gustul său, fie că procesează o imagine digitală cu un anumit program.

Și atunci care este diferenţa? Habar nu am, și nici nu stiu dacă mă interesează un răspuns exact în această privinţă. Stiu doar că scrisul este o arta iar scriitorii sunt consideraţi artiști. Și mai stiu că cineva a spus odată că o imagine face cât o mie de cuvinte. Asta înseamnă că daca vă prezint o imagine, mai că am scris o nuvelă, iar dacă vă prezint o serie de imagini – un roman întreg.

Imagine din seria “Plimbări carantinale” – © voicu 2020

Articole asemănătoare

“Viața în sine este precum o textură picturală, plină de contrast, de trăiri și de sentimente.”

Anca Dănilă este un artist complex, cu lucrări expuse în numeroase expoziții din România și străinătate. Născută în Năsăud și educată în Cluj-Napoca, la Facultatea de Artă și Design, Anca este unul dintre creatorii plastici contemporani apreciați în Dublin, fiind o reprezentantă de valoare a diasporei românești din Irlanda. Prin munca ei, Anca a demonstrat și un real interes în antropologie, sociologie și psihologie. În acest interviu ne vorbește despre identitatea ei artistică, procesul creativ, feminitate, identitatea emigrantului român în străinătate și despre cum ne poate influența explorarea creativității noastre în viața de zi cu zi.

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *