Într-o perioadă dificilă, departe de lumea reală, actrița Magda Băcescu se reinventează cu un proiect „Puffy și prietenii”, plecând de la un „Mixer”

„Proiectul „Poveștile lui Puffy” a pornit din necesitatea adaptării noastre, a profesorilor și elevilor, la unele condiții extrem de dificile, nemaiîntâlnite, și anume – „Pandemia” care ne-a ținut pe toți în case timp de două luni și a imposibilității desfășurării cursurilor, a încheierii anului școlar altfel decât normal, în variantă on-line. E foarte dificil să faci teatru on-line, dar nu imposibil. Apropo de ce vă spuneam puțin mai sus în legătură cu scopul educației:”…formarea unei personalități deschise, creativă și autonomă-inovatoare, perfect adaptabilă”. Știind acest lucru, am reușit să găsesc rapid soluții pentru proiectarea lecțiilor puțin altfel. M-am îndreptat mai mult către jocurile creative, printre care „Povestea” și „Învățătura”…(fragment din primul număr al revistei „Puffy și prietenii, Prof. Magda Băcescu, redactor șef)

Întâlnirea cu Magda Băcescu


O cunosc pe Magda Băcescu ca fiind o actriță, profesor metodist de Arta Actorului la „Clubul Copiilor Sector 1” al municipiului București. Știam că este Președintele Asociației Cultural Artistice „Joc”-B.M.R. De curând, a devenit membru în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Iată, un curriculum de invidiat! Dar dincolo de aceste performanțe a mai apărut un personaj „Puffy”. M-am întâlnit cu Magda după un an și era mai bogată cu un proiect. Știam de existența lui, dar nu am scăpat ocazia să aflu cât mai multe despre „Puffy”.

Interviul complet

Camelia: „Magda, noi ne cunoaștem de ceva timp, dar n-o cunosc prea bine pe „Puffy”. Cine este, când s-a născut și, mai ales, cum?

Magda Băcescu: „În primul rând, îți mulțumesc Camelia pentru că te-ai gândit la mine și la „Puffy”, la „Puffylica”, cum îi spunem noi, cei apropiați. Sincer, sunt un pic invidioasă pe ea, este mai iubită decât mine. A apărut de curând și a acaparat atenția tuturor. Știi că anul trecut, în luna martie, am intrat cu toții în lock-down, a început pandemia și a trebuit să stăm în case, departe de copii. Am fost nevoiți să găsim metode noi de comunicare, astfel încât să ținem copiii aproape, să le stârnim în continuare creativitatea. Era nevoie să-i punem în diverse situații, aruncându-le „momeli” pentru a-i ajuta să scoată tot ce-i mai bun și mai frumos în ei. Soțul meu a primit de ziua lui un mixer, aparat de mixat vocea. Într-o zi, fiind împreună acasă, el se juca cu acel mixer, precum un copil care primește o jucărie nouă. Tot butonând la aparat, cu căștile pe urechi, vorbea și se auzeau alte voci, deși vorbea el. Ne-am amuzat teribil, mi-am pus și eu căștile pe urechi și am început să vorbesc la microfon. Auzind acea voce de copil drăgălaș și haios, mi-a venit ideea de-a crea un personaj. În acea perioadă, fiind tot timpul în casă, eram des cu nasul în frigider, ca urmare, m-am cam „puffulyt”. I-am spus soțului meu să nu îndrăznească să-mi spună că m-am îngrășat, acceptam să-mi spună că sunt ca un pufuleț. De aici mi-a venit ideea cu „Puffy”. Acesta a fost primul pas. Le-am dat întotdeauna copiilor cadouri de Sfintele Sărbători, de Paște și de Crăciun, cu ajutorul sponsorilor și a părinților. Când aveam spectacole cu ei, trebuiau să primească ceva și ultima dată, le-am cumpărat niște jucării de plush, alături de dulciuri și alte lucruri. Printre aceste jucării erau și niște unicorni roz, pentru fetițe. A fost bătălie pe acei unicorni, toate îi voiau. Am făcut imediat legătura între „Puffy” și unicorn, creând acest personaj. Aveam nevoie de vocea unei fetițe de 7-8 ani, pe care am mixat-o cu „jucăria” soțului meu. Am început să facem povești, le-am intitulat „Poveștile lui Puffy”, le-am urcat pe youtube și-am dat link-ul mai multor copii, să văd reacția lor. Spre suprinderea mea, a fost o nebunie generală și toată lumea a îndrăgit-o pe „Puffy”, noul personaj.”

Camelia: „Să înțeleg că a devenit un fenomen, în scurt timp?”

Magda Băcescu: „Da, în câteva luni, din mai 2020, când am început acest proiect, „Puffy” crește tot mai mult, câștigă tot mai multă popularitate și poate fi considerat un fenomen.”

Camelia: ” Vorbești mult despre un proiect. Ce v-ați propus, tu și „Puffy” pentru viitorul apropiat?”

Magda Băcescu: „Reacția pozitivă a copiilor ne-a determinat să concretizăm totul într-un proiect împreună cu „Clubul Copiilor Sector 1” al municipiului București, unde activez ca profesor, cu Inspectoratul Școlar, Asociația Cultural Artistică „Joc”-B.M.R., Consiliul Mondial Român, ca și parteneri. Ni s-a alăturat Asociația literară „Mantaua lui Gogol”, revista „Astralis”, sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, revista apărând sub tutela ei. Avem mulți parteneri, voluntari, dar s-au implicat și părinții copiilor. A devenit un proiect minunat cu partenerii, de colaborare cu școli și licee. Primul sprijin a venit din partea Editurii Minela și imediat am primit propunerea creării unei emisiuni radiofonice la „Radio Vocativ”. Spre bucuria noastră, zilele trecute am primit propuneri pentru extinderea acestui proiect prin alte parteneriate.”

Fenomenul „Puffy”


Camelia: „Ai putea să ne spui câtă muncă este în spatele acestui proiect „Puffy și prietenii”?”

Magda Băcescu „Este foarte multă muncă, dar atunci când faci ceva cu pasiune și drag, mai ales pentru copii, uiți de oboseală. Eu iubesc foarte mult copiii, altfel nu îmbrățișeam meseria de profesor. Este o vocație, am descoperit că am multă răbdare, înțelegere și toleranță, în ceea ce-i privește pe copii. Am încercat, cumva, să pătrund în mintea lor, pentru că altfel nu se poate ajunge în universul lor. Trebuie să-i faci să fie sinceri cu tine și să fii agreată de ei.”

Prietenii de ajutor al lui „Puffy”


Camelia: „Care au fost prietenii care v-au ajutat, în primul rând la începutul acestei frumoase povești?”

Magda Băcescu : „Primul ajutor a venit din partea Editurii Minela, a doamnei Claudia Minela și a lui Valeriu Dg Barbu. Ei au fost primii care ne-au întins o mână de ajutor și au avut ideea acestei emisiuni radiofonice la „Radio Vocativ”, care a avut un impact imediat asupra copiilor și părinților. Acum este foarte așteptată această emisiune. Pe urmă, doamna Camelia Pantazi Tudor, ne-a oferit câteva pagini în revista „Astralis”, a UZPR.”

„Puffy” la televizor


Camelia: „Ți-ar plăcea și o emisiune televizată?”

Magda Băcescu : „Sigur că da. „Puffy” a fost deja invitată la emisiunea doamnei Mioara Voicu, „Matinali și populari”. Iar în numărul 2 al revistei „Puffy și prietenii”, vor apărea pe copertă, ca protagoniști alături de „Puffy”, prezentatorii emisiunii: Mihalis Dumitrache și Lavinia Furtună. A fost dorința lor și noi am acceptat cu drag. Avem două solicitări pentru emisiuni televizate, despre care o să vorbim la momentul oportun.”

Colaborările internaționale


Camelia: „Te-ai gândit la o colaborare la nivel internațional?”

Magda Băcescu: „Sigur, m-am gândit și la acest lucru. Consiliul Mondial Român include toate comunitățile românești de pretutindeni, iar noi fiind parteneri cu ei, toate activitățile pe care le desfășurăm vor avea răsunet dincolo de granițele țării. „Puffy” a ajuns deja cu revista în mai multe țări din Europa, chiar și în America, unde a fost bine primită de către copiii de acolo. Aseară am primit invitația de a merge cu „Puffy” acolo. În curând, va ajunge în Egipt. „

Criteriu de selecție a copiilor


Camelia: „Magda, lumea te cunoaște și pentru o activitate de 17 ani cu „Asociația Cultural Artistică „Joc”-B.M.R. care a avut realizări remarcabile. Aș enumera câteva dintre ele: participări la concursuri, multe premii câștigate, spectacole cu ușile închise, în primul rând la teatrul „Elisabeta”. În toți acești ani, ai îndrumat și coordonat generații de copii. Ce este important pentru tine ca pedagog și care este criteriul de selecție a micuților artiști?”

Magda Băcescu: „Eu nu fac selecție, nu am făcut niciodată. Există colegi care fac, însă eu primesc pe toți cei care doresc să vină și să afle din tainele artei actorului. Pe parcurs, se selectează singuri. Nu sunt un profesor exigent, dar nici nu pot face rabat de la profesie, de la valorile morale și spirituale. Îmi fac meseria în mod profesional, chiar dacă este vorba despre copii. Există o zicală românească: „Ce semeni, aia culegi.”. Eu vreau să semăn grăunțe de calitate ca să iasă fructele și florile cele mai bune și frumoase. Le spun copiilor că sunt mici diamante, pe care eu le-am descoperit, le-am găsit în pământ iar acum doar le șlefuiesc, ca să strălucească. Această idee place, în primul rând, fetițelor, din ce în ce mai mult. Și cui nu-i place diamantul? Astfel, unii rămân, alții nu, depinde de ceea ce ei își doresc să facă. În ceea ce privește Asociația Cultural Artistică „Joc” – B.M.R., nu este fondată de mult timp, doar din 2017, dar trupa de teatru „Joc” are 17 ani de activitate. Am făcut împreună multe lucruri frumoase în toți acești ani, la care nici nu am îndrăznit să mă gandesc la început. Este o mare diferență să lucrezi cu adulții sau cu copiii, deoarece întâlnirile cu cei mici sunt în afara orelor școlare obligatorii. Ori, la teatru veneau din plăcere, nu exista modalitate de constrângere. În legătură cu Teatrul „Elisabeta”, a fost o experiență minunată. Visam să ajungem acolo și am reușit, pe o scenă atât de mare, cu bilete cumpărate de oameni care nici nu ne cunoșteau, erau doar spectatori ai Teatrului respectiv. Acolo lucrează o echipă extraordinară și le mulțumesc pentru tot ceea ce au făcut pentru noi. Nu toate teatrele fac asta, de obicei închiriază sălile. Și, da, am jucat cu sala închisă. Am mai jucat la Centrul Cultural Buftea, la invitația domnului director, Robert Naghi, un prestigios interpret de muzică de operă, cu un palmares senzațional. Când vin la spectacole, oamenii sunt reticenți, au impresia că vin la o serbare de copii de școală, vin pentru copiii și nepoții lor. Însă au fost impresionați de ceea ce au văzut pe scenă, nici nu s-au mișcat de pe scaune. Lucrul acesta spune multe și mă umple de fericire.”

Satisfacțiile profesionale

Camelia: „Ai satisfacții profesionale. Se spune că atunci când elevul depășește profesorul, satisfacția este dublă. Mai știi ceva despre foștii tăi elevi, țineți legătura?”

Magda Băcescu: „Mulți dintre ei au ajuns actori și joacă în teatre profesioniste, alții sunt ingineri, medici, profesori. Dar au rămas, cumva, copiii trupei și păstrez legătura cu toți. Am și în Japonia copiii care au înființat propriile trupe de teatru. La Londra sunt tineri care au urmat facultatea de teatru de acolo și lucrează cu copiii. Merg la toate premierele lor, îmi cumpăr bilet, fără ca ei să știe că eu sunt în sală. Sunt emoționați la final când mă văd și satisfacția mea ca dascăl este enormă.”

Camelia: ” O parte dintre acești copii i-ai purtat la Roma, la invitația Cenaclului de la Roma, din care fac parte și eu. Tu și Ștefan, soțul tău veniți în fiecare an. Ce-mi poți spune despre aceste vizite anuale la Roma?

Vizite la Roma

Magda Băcescu: „Pentru noi, voi reprezentați o a doua familie. Venim cu mult drag la Roma și de-abia așteptăm să participăm la schimbul cultural pe care îl organizați acolo. Vă felicit pentru tot ceea ce faceți, nu doar cei de la Roma, ci toți românii din Italia care vă implicați cultural în viața comunității. Mă bucur că păstrați obiceiurile și tradițiile românești, iar copiii care se nasc acolo, învață simultan două limbi: română și italiană. Ne-ați primit întotdeauna cu brațele deschise. Dorim să putem veni din nou la evenimentele voastre culturale, lansări de carte, expoziții de artă plastică și pictură, concerte de muzică. Vom veni cu cărți și reviste. Eu pe unde merg, prefer să-mi arăt latura comică, știi, românul face haz de necaz. Poate asta ne-a ținut uniți și am trecut prin toate greutățile care s-au abătut asupra noastră. Am fost un popor destul de încercat, dar puternic și apreciat.”

„Puffy” la Roma

Camelia: ” Următoarea dată când veniți la Roma, o aduceți și pe „Puffy” cu voi?”

Magda Băcescu: „Normal! Păi, crezi că o să mai scăpați de „Puffy”? Ea este legată de mine, oriunde merg eu, vine și ea.”

Mesaj românilor de pretutindeni

Camelia: „Știam că tu ești un om minunat, dar nu știam că „Puffy” este la fel ca și tine. Magda, te felicit pentru acest nou proiect, mai ales că l-ai început într-o perioadă atât de dificilă, din cauza pandemiei! Ai avut un curaj extraordinar și Dumnezeu te-a răsplătit cu realizări. Îți mulțumesc pentru interviu și te-aș ruga, în încheiere, să transmiți un mesaj românilor de pretutindeni.”

Magda Băcesc : „În primul rând, trebuie să mulțumesc tuturor celor care s-au alăturat acestui proiect și aici aș mai adăuga pe prietenul nostru, scriitorul Flaviu George Predescu, pentru că a vorbit despre „Puffy”, la DCNews, în cadrul emisiunii „De ce citim?”. Mulțumesc tuturor românilor de pretutindeni, care ne urmăresc radiofonic la emisiunea „Puffy și prietenii”. Sperăm ca și revista noastră să ajungă în toate colțurile lumii. Le doresc să fie sănătoși, să nu-și uite rădăcinile și să trăiască frumos, în armonie. Mulțumesc revistei „Timpul Italia” și ție personal, Camelia, editor al acestei reviste. Îi îmbrățișez cu drag pe toți.”

Categorie: Interviu

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *