Ștefan Străjeri, bucovineanul stabilit de aproape 20 de ani în SUA, lansează cartea „Istoria românilor canadieni: 1890-2020

Am fost contactată din Detroit, USA, mai exact din Michigan, de către o prietenă, întrebându-mă dacă mi-ar face plăcere să cunosc un scriitor român, care are și o revistă culturală „Curentul Internațional”. Am răspuns pozitiv imediat și până la a ne cunoaște virtual, nu a fost decât un pas. Ca de fiecare dată, când în viața mea personală sau profesională intră o nouă persoană, încerc să aflu cât mai multe despre el/ea. Și am aflat multe lucruri interesante, de care m-am minunat, dar în același timp, mi-au umplut sufletul de bucurie. De fiecare dată, când un nume românesc apare pe titlul unei cărți sau reviste, departe de granițele României, mă umple de orgoliu și îmi crește speranța într-o continuitate a culturii românești.

Dar, cine este Ștefan Străjeri?

A venit pe lume într-o localitate din județul Suceava (Bucovina), numită Pojorâta, la 24 mai 1972, descendent din mama Maria și tatăl Teodor, zis Toader Străjeri. După cinci ani, în 1977, familia s-a înmulțit cu o surioară, botezată Teodora, care din pasiune pentru medicină, devine medic specialist pneumolog cu activitate privată la Médipole și la Clinica Océane-Elsan la Vannes, Franța. Ștefan Străjeri, își încununează iubirea cu Mihaela Luminița, economist doctor, printr-o căsătorie în anul 1996.
După absolvirea școlii primare și generale la Pojorâta, a urmat studiile liceale la Liceul „Dragoș Vodă” din Câmpulung Moldovenesc. Capacitățile sale de studiu l-au purtat la Facultatea de Științe Economice, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, în perioada 1991-1996, urmând cursurile de masterat la acceași universitate, specialitatea „Audit și Management Contabil”, în anul 2002.
În România a fost angajat contabil-șef la SC.Service Automobile Dacia SA din Câmpulung Moldovenesc, timp de doi ani (aprilie 1998-martie 2000). Capacitățile sale de lider și bun organizator s-au concretizat în 15 martie 2000, când a fost desemnat director adminstrativ/administrator-șef la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Al. I. Cuza”, unde a activat până la 31 martie 2003.

Plecarea din Romania și stabilirea în statul american Michigan

În această perioadă, din motive personale, hotărăște plecarea din România, stabilindu-se în statul Michigan din SUA, începând cu data de 20 aprilie 2003, unde întreprinde cariera jurnalistică prin preluarea publicației „Curentul Internațional”. Interesul pentru viața socială și culturală a românilor din comunitate, îl îndrumă la manifestările locale, luând inițiativa sărbătoririi „Zilei Naționale a României”, de la 1 Decembrie, departe de meleagurile natale, peste ocean, la Detroit, începând cu anul 2008.

Recunoașterile autorului

Recunoașterile activității sale nu întârzie să apară și în anul 2006, a primit premiul de excelență, pentru promovarea românismului, din partea postului de radio „Vocea Basarabiei” din Chișinău, Republica Moldova. A făcut parte dintre membrii fondatori ai Societății Româno-Americane „Avram Iancu” din Detroit/Michigan și a fost unul dintre ctitorii „Asociației Jurnaliștilor Români din America de Nord” (NARPA – North-American Romanian Press Association).
În 14 iulie s-a numărat printre membrii fondatori ai „Forumului Românilor de Pretutindeni”, Urmează, la 7 mai 2011, „Gala Celebrităților Româno-Americane”, unde a primit o diplomă de apreciere, într-o acțiune organizată la Las Vegas de către Consulatul Onorific al României, împreună cu postul de televiziune TVR Internațional.
În prezent, păstorește ziarul „Curentul Internațional”, publicând articole despre istorie, cultură, artă în toate formele ei.

Publicații și alte distincții

Este autorul unui impresionant volum, o monografie a românilor emigranți în America intitulat „Românii americani de la Marile Lacuri” (Editura Anamarol, București, 2014), ceea ce i-a adus la 1 iunie 2014, distincția de „Cetățean de Onoare” a localității sale natale, comuna Pojorâta, județul Suceava.
De curând, a publicat o nouă carte, la fel de impresionantă, atât prin informațiile culese de-a lungul anilor, cât și prin sutele de pagini, intitulată „Istoria Românilor Canadieni 1890-2020”. Volumul atestează prezența românilor stabiliți în Canada, încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până în zilele noastre.

Cu siguranță, ambele cărți sunt rezultatul unor cercetări documentare amănunțite, din arhive, corpusuri de acte și epistolare, colecții de fotografii și deplasări pe teritoriul țărilor respective.
Nu-mi rămâne decât să urez domnului Ștefan Străjeri, o lungă carieră scriitoricească și jurnalistică, să fie în continuare vocea cumunității românești de peste ocean!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *