În brațele haosului. Sfârșitul Eternității, Isaac Asimov

Când vine vorba de marii scriitori ai genului Science Fiction, numele lui Isaac Asimov este nelipsit. Considerat a fi un maestru al genului, unul din cei Trei Mari (alături de Arthur C Clarke și Robert Heinlein), Asimov și-a lăsat amprenta prin mai multe opere literare ce pot fi citite cu aceeași ușurință și după aproape 80 de ani.

Născut în Rusia anilor 1920, emigrant în Statele Unite, crescând în New York într-o familie de evrei liberali, Asimov a fost fascinat de citit din copilărie. În adolescență și-a trimis povestirile la una din revistele de calibru și a fost publicat. În reviste au apărut povestirile care l-au făcut celebru. În primul rând cele despre roboți, reunite în Eu, robotul  și cele ce vor forma trilogia Fundației, un clasic al SF-ului.

Dintre romanele sale, ce nu sunt legate de saga Fundației Sfârșitul Eternității este cu siguranță cel care merită cea mai mare atenție. Publicat în anul 1955 la editura Doubleday, a apărut în limba română la editura Teora în 1994. Conform site-ului editurii Paladin se preconizează o reeditare într-o traducere nouă pentru anul 2021.

Povestea se concentrează în jurul organizației numită Eternitatea. Rolul ei este de a veghea asupra liniei temporale și de a dirija evoluția viitoare a umanității ferind-o de evenimente catastrofale. Prin mici modificări temporale executate de Tehnicieni specializați, această organizație netezește calea spre un viitor lipsit de turbulențe. Cu toate acestea sunt limitați între mileniile al 70-lea și al 150-lea, de o barieră misterioasă ce poartă numele de Secolele Ascunse. După acel moment nu se poate observa decât decăderea rasei umane.

Protagonistul romanului este Andrew Harlan, un Tehnician apreciat de superiorii săi. Pe lângă însărcinarea de a învăța un Novice pe nume Brinsley Sheridan Cooper despre Eternitate, i se oferă misiunea de a călători în secolul al 482-lea pentru a observa cutumele perioadei. În scurtă vreme însă se va îndrăgosti de gazda sa, frumoasa aristocrată Noys Lambent, și când existența ei va fi amenințată, Harlan va fi pus în fața unor decizii grele.

Fiind scris în anii 50 se poate resimți o atmosferă pulp a cărților de aventuri SF fără prea multă substanță. Dar Asimov reușește să depășească această condiție a genului și să creeze o poveste greu de uitat. Stilul apropiat de thriller, care încurajează răsturnările de situație, te face să lași cartea cu greu din mână.

Ca în multe cărți ale lui Asimov personajele nu sunt neapărat punctul forte. Harlan ia decizii impulsive, egoiste, născute din educația sa redusă de cadet al Eternității. Celelalte personaje își joacă partitura slujind scopului mai mare care este desfășurarea acțiunii. Mare parte din acțiunea cărții are în atenție o buclă temporală necesară pentru existența Eternității. Asimov este un maestru al subversiunii reușind să răstoarne toate elementele cunoscute și oferind o rezoluție satisfăcătoare în final.

Stilul este alert, cu descrieri ale locațiilor, ale mecanismelor din cadrul organizației Eternității, dar și a relațiilor tensionate dintre personaje. Partea de început ce are ca rol așezarea fundațiilor poate să pară mai puțin atractivă, dar după ce cartea atinge un anumit punct acțiunea curge în cascadă.

Un ultim amănunt este legat de locul romanului în saga extinsă a Fundației. Deși nu a fost scrisă explicit ca fiind parte a acelui univers, în anii târzii Asimov a legat unele fire narative permițând o anumită conexiune între cele două lumi. Din păcate nu pot divulga prea multe fără a risipi misterul Eternității.

Sfârșitul Eternității este un roman care îmbină o premisă fascinantă, cu o miză colosală și cu un deznodământ neașteptat. Se găsesc avantajele literare ale lui Asimov, dar și caracteristicile care îl fac mai puțin apreciat. În cele din urmă, balanța înclină mai mult înspre pozitiv, iar aceia care vor citi vor avea parte de o aventură palpitantă și provocatoare.

sursa foto: https://unsplash.com/photos/cUz6Nfi6tBY

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *