Mic ghid pentru boli mari. Epidemii în istorie

Trăim vremuri neobișnuite. Confuzia și necunoscutul se împletesc și produc un puternic disconfort mental. Ne mirăm cum de un virus, un flagel microscopic a reușit să pună în alertă societatea cea mai avansată tehnologic. Ne-am închis în case și așteptăm un răspuns din partea științei care momentan e în căutare.

Suntem sufocați și frustrați de aceste schimbări rapide ce au căzut asupra noastră. Niciun plan nu a supraviețuit noii situații instaurate cu câteva luni înainte. Ne considerăm oropsiți de soartă, împinși să facem sacrificii importante, deși sunt unii care pun la îndoială eficacitatea demersului.

O sursă de consolare și informare este trecutul. Istoria și-a făcut datoria și a consemnat, în limita posibilităților, marile evenimente ale trecutului. Pe lângă războaiele care au brăzdat evurile trecute, boala a fost un tovarăș de drum inevitabil. Încă din primele săptămâni s-a încercat creionarea unei paralele între actuala pandemie și cumplita gripă spaniolă, un flagel ce a depășit în victime conflagrația mondială ce tocmai se încheiase.

Pentru cei care doresc să privească în trecut, pentru un tablou mai larg se poate recomanda un volum apărut anul acesta la editura Cetatea de Scaun. Purtând titlul Epidemii în istorie, acest volum de aproape 200 de pagini strânge între coperțile sale postări de pe blogul Universității din București de către un grup de profesori de istorie din cadrul acesteia.

Este un volum compact tocmai pentru că trebuie să cuprindă într-un spațiu restrâns informații despre marile epidemii care au devastat lumea în trecut. Vom găsi informații despre ciuma ateniană ce a dus la prăbușirea cetății și la un ev întunecat al Greciei antice, marea epidemie de ciumă din anii 1300 sau despre mult mai recenta epidemie de ebola ce a cauzat zeci de victime în Africa.

Tocmai pentru că spațiul este limitat, nici un eveniment nu este tratat în profunzime. Se axează mai degrabă asupra unui aspect pe care l-a produs acea epidemie în societatea lovită de boală. Un avertisment ar fi acela că volumul nu tratează realitatea de zi cu zi și reacția oamenilor obișnuiți, ci efectele politice, sociale sau economice ale diferitelor boli.

Din acest punct de vedere, volumul oferă analize interesante asupra reacțiilor în lanț provocate de coliziunea corpului social și politic cu un virus dezlănțuit de natură. Putem înțelege cum un virus a afectat balanța puterii în Orientul Mijlociu și a salvat Egiptul de amenințarea hitită. Încercăm să punem în balanță efectele cu două tăișuri ale Marii Ciume medievale sau ceea ce a însemnat unificarea microbiană a lumii pentru băștinașii Lumii Noi.

Articolele capătă personalitate datorită expertizei fiecărui profesor. Așadar avem un capitol scris de profesorul Carol Căpiță care tratează subiectul reprezentării artistice a bolii, atât din perspectiva propagandei de stat (cazul lui Napoleon) dar și al imaginarului colectiv. Profesorul Alin Ciupală prezintă epidemiile ce au marcat conflictele militare în care a fost implicată Romania în secolul al XIX-lea și efectele asupra populației nepregătite. Profesoara Alexandra Lițu analizează ideea de boală imaginată în opoziție cu haosul politic din cetățile grecești.

Este un volum care necesită un minim de cunoștințe istorice ca să fie mai ușor de navigat. Dincolo de aceasta, informațiile sunt așezate clar, structurat și deschid mai degrabă apetitul pentru lecturi despre subiectul dezbătut. Este o carte ce încearcă să privească epidemiile din perspectiva istorică, ca un factor ce poate destabiliza sau echilibra societatea.

Oferă o imagine largă asupra istoriei umanității și ne asigură că nu suntem primii care ne luptăm cu puterea virușilor, dar că în cele din urmă vom trece peste acestea și chinurile prezentului vor deveni poveștile pe care le vor auzi cândva nepoții noștri.

sursă foto: https://www.dailyartmagazine.com/plague-in-art-10-paintings-coronavirus/

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *