Omul în căutarea imortalității

Omul e într-o continuă căutare a imortalității. Și deși conștientizează imposibilitatea atingerii acestei ținte, se complace totuși în a se amăgi la fiecare pas: prin religie, superstiții, wellness, tratamente anti-aging, descoperiri științifice etc. Ceea ce nu realizează omul e însă faptul că imortalitatea poate fi atinsă mult mai ușor decât se așteaptă. „Cine citește trăiește mii de vieți înainte să moară, cine nu citește trăiește doar una.“ (George R. R. Martin)

Canada sărbătorește cititul în fiecare an printr-un festival. În cadrul acestui eveniment străzile din Toronto devin un râu de cărți, canadienii având posibilitatea de a lua câte o carte.

Islanda este țara unde se publică mai multe cărți decât în oricare altă țară. În Islanda, de Crăciun se oferă cărți drept cadouri. Acest obicei e numit Jolabocaflod (inundația de Crăciun cu cărți). Oamenii își petrec apoi noaptea stând în pat, citindu-le și mâncând ciocolată. În lunile septembrie și noiembrie au loc cele mai multe vânzări de cărți tocmai datorită oamenilor care se pregătesc de sărbători.

În România, cifrele în ce privește numărul cititorilor au fost în creștere în anul pandemiei. „Dacă în anul 2019 22% dintre respondenți au declarat că au citit cărți, în anul 2020 35% dintre respondenți au menționat acest lucru.” (Românii au citit mai mult în anul pandemiei, dar a scăzut consumul de teatru și filme la cinema. – Cultura la dubă (culturaladuba.ro)) Deși e îmbucurător că procentele au crescut în ultima vreme, oricând e loc de mai bine.

Cititul poate fi un exercițiu captivant, dar poate constitui și o activitate care de multe ori e amânată în detrimentul task-urilor mai urgente. „Cititul e pentru minte, ceea ce e sportul pentru corp.“ (Sir Richard Steele) Deși conștientizăm beneficiile pe care ni le aduce cititul, la fel ca în cazul sportului avem nevoie de multe ori de o disciplină riguroasă pentru a-l practica în mod constant. Blogul www.cristinascrie.ro împărtășește câteva tips-uri care contribuie la menținerea acestei discipline: poartă mereu o carte cu tine, ține cartea la vedere, citește în timp ce mănânci, citește minim 35 de pagini pe zi.

Poate că ai lucruri mai importante de făcut decât să ”pierzi” timpul cu lectura. Probabil că ai achiziții indispensabile de bifat. S-ar putea ca mereu să se ivească ceva în agenda ta zilnică care să te împiedice să citești câteva rânduri. S-ar putea să găsești mereu scuze pentru a nu cheltui bani pe o carte, dar… „nu te întreba cât te costă o carte. Întreabă-te cât te costă dacă nu o citești.” (Jim Rohn)

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *