Dumitru Gherman -un profesor de neuitat !

Săptămâna trecută, învățământul pășcănean a suferit o mare pierdere, deoarece stimatul și iubitul profesor Dumitru Gherman a trecut în neființă, chiar în dimineața zilei de Sf. Nicolae, pe 6 decembrie 2020.

Proaspăt absolvent de facultate, condiționat de sistemul anilor trecuți, mânat de dorința de a profesa, cu o oarecare tristețe în suflet, pentru că nu a putut fi mai aproape de casa, în zona Bistriței, însă cu o educație solidă ,,ardelenească” primită de la un ,,tată aspru și harnic ” și de la o mamă          ,, dulce și deșteaptă ”, trăsături care ne trimit, parcă, cu gândul și la părinții lui Sadoveanu, tânărul profesor de matematică a fost repartizat în toamna anului 1964 la Liceul ,, C. Burcă ” din Pașcani, Colegiul ,,Mihail Sadoveanu ” de astăzi, unde a și rămas până la sfârșitul vieții. Aici, în mijlocul colegilor săi, își va găsi locul, se va integra rapid,  își va croi drumul prin muncă, pasiune, seriozitate și abnegație, câștigând vertiginos respectul și aprecierea elevilor, dar și a părinților și reușește, astfel, să obțină un loc special în inimile elevilor săi, recunoscând că ,, dacă oamenii te iubesc rămâi în inima lor, iar dacă te urăsc …rămâi în mintea lor toată viața.

Domnul profesor Gherman a contribuit în mod cert la dezvoltarea și promovarea Liceului ,, Mihail Sadoveanu ”, a pregătit elevii, participând cu aceștia la olimpiade prin țară, a activat ani mulți și frumoși în acest loc, astfel încât acest liceu a devenit pentru el o a doua casă ,   ,,cel mai mare liceu ,, pentru că aici a profesat atât el cât și soția sa, aici au învățat copiii și nepoții săi, și… tot de aici, cu 15 ani în urmă, a ieșit la pensie, după o viață întreagă dedicată cifrelor.

În anul 2005, domnul profesor Dumitru Gherman  a primit  titlul de ,,cetățean de onoare” al Municipiului Pașcani, a devenit un simbol al orașului nostru, iar numele său  răsună într-un prelung ecou, chiar și  după moartea sa.

Un fost elev al dumnealui, domnul Dragoș Zămosteanu, răvășit de vestea tristă despre moartea domnului profesor, a postat pe pagina lui de facebook o înregistrare realizată cu ceva timp în urmă, în care surprinde foarte bine atât nostalgia cât și strălucirea din ochii domnului profesor, atunci când povestește cu mult drag despre amintirile prețioase care îl leagă de acest liceu.

Îi mulțumim domnului Zămosteanu, pentru că ne-a permis să postăm această filmare și  în revista ,,Timpul”, dar și pentru faptul că, prin intermediul său, cei care nu l-au cunoscut pe domnul profesor, au avut această ocazie, acum, iar cei care l-au cunoscut au avut bucuria să îl revadă și să îl asculte.

,,Pe domnul profesor Dumitru Gherman

l-am întîlnit ultima oară în vara lui 2018. Lucram la ,,Povestea unui colegiu” (un documentar dedicat celei mai importante școli din Pașcaniul de după război, Liceul ,,C. Burcă”- actualul Colegiu ,,M. Sadoveanu ”), iar fostul meu profesor de matematică, legendă vie a orașului de pe Siret, urma să-mi acorde un interviu. M-a primit vesel, mi-a dăruit culegerile de matematică publicate de el, am băut un pahar de vin, ne-am amintit de anii de liceu…A fost pentru mine o după –amiază magică și ar fi rămas memorabilă oricum. Cu atât mai mult acum…

Am aflat cu nespus regret că astăzi , 6 decembrie 2020, domnul profesor Gherman s-a stins din viață. Dumnezeu să-l odihnească în infinit ! Mi-aș dori să păstrăm memoria acestui mare profesor, să le povestim și altora ce înseamnă să faci matematica cu Gherman și, cred eu, ar fi frumos și corect dacă sala 14 de matematică a colegiului pășcănean s-ar numi de mîine încolo ,,Prof. Dumitru Gherman” (Dragoș Zămosteanu)

 

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3836718949694431&id=100000690926444

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *