Emanuel Băiceanu și cântecul popular românesc

 În acest articol mi-am propus să vorbesc despre un tânăr interpret de muzică populară din zona noastră pe care, cu siguranță, mulți dintre noi îl cunoaștem .

Personal, l-am cunoscut în anul 2016 când l-am invitat să ne cânte în cadrul unui proiect județean ,,Trăistuța cu datini și obiceiuri ”, era la început de drum, apreciat și recunoscut ca fiind ,, copilul cu vocea de aur ”, așa cum a fost numit în urma participării la emisiunea ,,Next Star” în care a impresionat publicul și juriul.

La acest festival a venit însoțit de mama sa, o doamnă delicată, modestă, cu un zâmbet  larg și cald, trăsături ce le-am putut sesiza imediat și la fiul dumneaei, băiatul talentat  care transmitea emoție în glas și bucurie în privire, îmbrăcat impecabil, într-un costum popular autentic ce îi creiona o aură de personaj dintr-o  poveste, impozant  prin atitudine și ținută, semn că știa că este  mesagerul valorilor spirituale românești  și le purta în suflet cu sfințenie. Se spune că în cântecul popular se regăsesc toate supărările, nevoile și împlinirile țăranului român care este văzut ca păstrătorul lumii vechi , arhaice, al tradiției și al limbii acestui neam .

Este vorba despre Emanuel Băiceanu, din satul Topile, comuna Valea-Seacă, născut pe 15 noiembrie 2001, la Pașcani.

 La vârsta de 8 ani descoperă că are talent, îndrăgește tot mai mult cântecul popular, se perfecționează  prin studiu  și participări la diverse concursuri  și festivaluri de unde se întoarce de fiecare dată triumfător, iar  treptat pătrunde în tainele muzicii populare românești, astfel încât, astăzi, pentru tânărul Emanuel, muzica este mai mult decât o pasiune, este parte integrantă din ființa sa.

A studiat canto, muzică ușoară, pian și vioară la Clubul Copiilor din Pașcani și amintește cu drag și recunoștință  de doamnele și domnii profesori care i-au ghidat pașii, încă de la început : Doina Atomei, Gheorghe Arșinel, Costel Lupei, iar de la Clubul Copiilor din Iași : Claudia  Martinică , Romeo Luchian și cu aceeași  gratitudine, vorbește despre toți dascălii pe care i-a întâlnit și l-au sprijinit pe parcursul evoluției sale în cariera muzicală. A urmat apoi Școala  Populară de Arte și Meserii din Bacău, ulterior cea  din  Iași, a urmat cursurile Centrului  de Folclor ,,Barbu  Lăutaru ” din Iași, a fost absolvent al Liceului Teoretic ,, Miron Costin” din Pașcani, promoția 2020, iar în prezent este student în anul I la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației.

       Experiența profesională l- a ajutat să- și lărgească orizonturile muzicale, să cunoască oameni deosebiți cu care a  legat prietenii durabile, să adune în palmares tot mai multe premii, însă mai presus de orice, Emanuel recunoaște că talentul său l-a adus în mijlocul unor evenimente unice ce i-au prilejuit întâlniri de neuitat cu mari actori sau cu interpreți de muzică populară consacrați. Dintre premiile obținute voi aminti doar câteva, pentru că ne va povesti el mai multe.

În anul 2015, obține  premiul I  la Festivalul internațional de Muzică Populară de la Dorohoi, doi ani consecutiv, 2015, 2016 obține premiul I la Festivalul  Internațional de Folclor ,,Cătălina ” la Iași, premiul I la Festivalul de Folclor ,,Crai Nou ” de la Brașov  și la Olimpiada de Muzică din 2016. În cadrul Festivalului ,,Curcubeul Artelor din Pașcani  din 2015, primește alături de premiul I și trofeul, iar tot în același an i se acordă diploma de Excelență în cadrul Festivalului Național de Folclor ,,Cânt și joc pe plai dobrogean”.

          ,,  Dragostea mea pentru cântecul popular mi-a adus roade frumoase și mi-a oferit ocazia de a-mi face noi prieteni și de a descoperi locuri minunate.

          Muzica îi unește pe oameni, ca și Dumnezeu. Astfel, în Iași, Capitala Istorică a României, a luat ființă Festivalul Bucuriei, organizat de către asociațiile ATOR și ASCOR cu sprijinul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, la care am avut bucuria să particip într-un context de poveste , cunoscând oameni speciali.  

    

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image.png

    Mă consider un mesager al frumosului și menirea mea este să transmit prin cântec emoție și veselie, ceea ce s-a și întâmplat la spectacolul organizat de membrii CȘE ai liceului, spre bucuria celor ce își duc traiul la Căminul de Bătrâni Mircești.

   Biblioteca Municipală „Leonard Gavriliu” Pașcani a organizat în anul 2018 diferite manifestări cultural-artistice cum ar fi lansarea de carte, „Șoapta luminii” – autor, doamna învățător Carmen Pasat și șezătoarea intitulată „Tradiții și obiceiuri la români”. Ambele evenimente au culminat cu spectacole folclorice la care, invitat fiind, am participat cu mare drag.

     Sub îndrumarea doamnei profesor Cristina Pavăl am reprezentat liceul la prima ediție a Concursului Județean de Muzică „Sărbătoarea Muzicii” și am obținut Premiul I  și  Diplomă de Excelență.

          La începutul vacanței de vară am participat la două festivaluri de renume. M-am evidențiat printre laureații Festivalului Concurs Internațional de Folclor „În grădina cu flori multe”, Cernăuți, 2018, îmbogățindu-mi palmaresul cu Premiul al III-lea. De la Festivalul Concurs Național de Folclor „În Memoriam Vasile Conțiu”, Târgu Mureș, 2018, am adus acasă Premiul pentru Autenticitatea Portului Popular.

          În opinia mea, aceste concursuri nu constau în competiția propriu-zisă, ci în comuniunea tinerilor care au același scop, promovarea și valorificarea folclorului.

Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani a organizat și găzduit prima ediție a Festivalului Sănătății. La solicitarea doamnei profesor Maria Ungureanu am fost prezent, încântând invitații, cadrele didactice și elevii.

Am ajuns să fiu elevul domnului profesor Veaceslav Bînzari în anul 2018, devenind astfel și membru al Ansamblului Folcloric „Barbu Lăutaru” Iași, grup ce a fost remarcat în scurt timp de către diferite televiziuni și specialiști în domeniu din Iași și de dincolo de Prut.

          A urmat o serie de spectacole și emisiuni pe scena Palatului Culturii Ungheni și în platourile posturilor de televiziune Moldova 1 și TVR MOLDOVA din Chișinău, Tele Moldova Plus și TVR Iași.  

    

           Am sărbătorit Marea Unire în mod diferit, față de alți ani, printr-un spectacol dedicat Centenarului, organizat de către Palatul Culturii Ungheni din Republica Moldova.

Am fost invitat în studioul Radio Iași în emisiunea „Un cântec pentru fiecare”, în cadrul căreia au fost difuzate cântece din repertoriul propriu și din repertoriul Ansamblului Folcloric „Barbu Lăutaru” din Iași,  ansamblu în care am activat în perioada 2018-2020 și care mi-a oferit ocazia de a acumula experiență prin participarea la spectacolele și emisiunile televizate organizate de frații noștri dragi de peste Prut.

Cu Ion Paladi la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu” Pașcani și Ovidiu Purdea-Someș în Cristești.

Am avut o colaborare frumoasă și importantă cu Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al C.J Iași, participând într-un spectacol pentru promovarea tinerilor interpreți de muzică populară. 

 „La cumpăna dintre ani” – Revelion Pașcani 2020

Un eveniment deosebit la care am participat cu drag petrecând cu pășcănenii. A fost ultima noastră întâlnire într-un număr atât de mare...

Mulțumesc tare mult pentru publicarea articolului și vă urez mult succes în acest proiect!

Și noi îți mulțumim, Emanuel, pentru disponibilitate și pentru faptul că ne-ai împărtășit câteva din amintirile și realizările tale. Îți dorim succes și împlinire atât pe plan profesional , cât și personal, iar, pentru că, în urmă cu câteva zile ai împlinit 19 ani, îți urăm un călduros ,, La mulți ani!”

De Ziua Națională a României, vă invităm să-l ascultați pe Emanuel interpretând două melodii reprezentative : un cântec patriotic dedicat tuturor românilor de pretutindeni și ,,o emblemă sonoră” a zonei din care provine ,, Asta -i hora din Topile”.

https://www.facebook.com/emanuelbaiceanu/videos/371346803618733/?sfnsn=mo

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DF1PlAIpOHwA%26feature%3Dshare%26fbclid%3DIwAR23yVBO5TpcPlAqCAf5E772wNGdMCM90Qrhnpt_GuRd7rhEGT1uzBJnlfc&h=AT04ZvFqClNFlroDRai9eRwajPNOozzAJ6wgDKAhga4Qcbccl-5tXW89Z43FY8iQWwcqSImDBZYh8HWIUs0zmpTCmb-DINGGtURTGypI2ZU8g7l5lCqEoRFm8Yjl0E3Ug3wzDA

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *