Eveniment de omagiere a profesorilor geografi din Republica Moldova și România

La răscrucea dintre ani, pe 28 decembrie 2020, profesorii de geografie de pe ambele maluri ale Prutului, s-au reunit, virtual, pentru a omagia personalitățile geografice și realizările acestora.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Societății de Geografie din Republica Moldova „Gheorghe Năstase”, sub coordonarea dnei prof.univ. lector Serafima ROȘCOVAN, în parteneriat cu Societatea de Geografie din România, filiala Suceava.

Simpozionul „Glorie eternă, recunoștință perpetuă”, prilejuit de implinirea a 35 de ani de la trecerea în lumea celor drepți a profesorului Gheorghe Năstase, savant remarcabil al științei geografice, patriot al neamului și făuritor al Marii Uniri, a reunit peste 60 de cadre didactice, care au adus un pios omagiu celor care au pus bazele geografiei ca știință în România: Simion Mehedinți, Vintilă Mihăilescu, Mihai David, Mihai Ielenics, dar și în Republica Moldova :Vera Nemțeanu-Verina, Vasile Proca, Tatiana Constantinov, Mihai Coșcodan, Valeriu Botnaru, D. Roscovanu, Valentin Sofroni.

Printre invitații care au remarcat în prezentarile lor, realizarile și contribuțiile înaintașilor la dezvoltarea geografiei ca știință dar și valorile didactice și pedagogice, s-au numărat dl. Alexandru UNGUREANU, profesor universitar emeritus, dr., membru corespondent al Academiei Române, dna Irina UNGUREANU, prof. univ.emeritus,dr., Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” , Iași, care l-au cunoscut pe Gheorghe Năstase.

Costică NEAGU, conf.univ.dr., președinte al Asociației Personalului Didactic „Simion Mehedinți”, Vrancea și Marius-Cristian NEACȘU, conf. univ. dr. Academia de Studii Economice, București au omagiat personalitatea lui Simion Mehedinți – fondatorul științei geografice și a învățământului geografic în spațiul românesc. Constantin COCERHAN, prof.dr. ,inspector de geografie IȘJ Suceava și Marcel POROF, prof.dr. Colegiul „Nicu Gane”, Fălticeni au dedicat o prezentare amplă pentru Mihai IELENICZ – o personalitate distinctă a geografiei românești, sufletul Societății de Geografie din România.

Prezentări interesante dedicate lui Gheorghe Năstase și înaintașilor noștri în geografie au avut domnii Viorel PARASCHIV, prof.dr. Liceul de Economie și Turism, Iași și Constantin GHEORGHIȚĂ, prof, Liceul Tehnologic de Electronică și Telecomunicații „Gh. Mârzescu”, Iași.

Petru BACAL, conf.univ.dr. Institutul de Ecologie și Geografie-Academia de Științe, RM, a evidențiat geografii moldoveni. Profesorul Georgian UNGUR, de la Școala Gimnazială Nr.2, Comuna Modelu, Jud. Călărași, România a dedicat prezentarea sa lui Mihai DAVID (1886-1954), membru corespondent al Academiei Române- ctitorul învățământului și cercetărilor geografice moderne la Universitatea din Iași. Doamna Dorina NEDELEA, prof. Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, București a dedicat prezentarea sa geografului remarcabil din spațiul românesc – Vintilă MIHĂILESCU (1890-1978).

La eveniment a participat și directorul Instituției Publice Gimnaziul „Gheorghe Năstase” din satul Hristici, Soroca (satul de baștină al remarcabilului geograf), dna Daniela CĂLDARE, precum și profesoarele de geografie și limba și literatura română, Oana COJOCARIU și Ionela APETREI, de la Școala Gimnazială Valea Seacă, Pașcani, jud. Iași.

Spiritul românesc, valorile autentice naționale, numele profesorului Gheorghe Năstase, au reunit cele două maluri ale Prutului la acest eveniment, menit să evoce amintirea despre marii geografi din spațiul românesc, trecuți în eternitate.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *