„Ambasada – o casă deschisă pentru românii din Cehia”

Doresc să salut apariția, în spațiul on-line, a Revistei Timpul Praga, o premieră și o inițiativă pe care o consider oportună și binevenită pentru comunitatea românească din Cehia!

Așa cum spuneam recent la o întrevedere cu reprezentanți ai comunității românești din Cehia, de la începutul mandatului meu, în luna ianuarie a acestui an, am descoperit cu plăcere cât de mulți români își desfășoară cu succes activitatea în R. Cehă în cele mai diverse domenii, formând o comunitate în creștere, dinamică și bine integrată.

M-am bucurat să văd, totodată, numeroase inițiative asociative care vizează promovarea limbii, tradițiilor și obiceiurilor românești. Împreună cu colegii mei de la ambasada României la Praga, ne dorim să fim parteneri în astfel de inițiative și să susținem proiectele comunității românești, așa cum am demonstrat deja în cele câteva luni de la preluarea mandatului meu, fie prin susținerea reconstrucției bisericii care a găzduit parohia română de la Praga, fie prin deschiderea ambasadei pentru copiii români și familiile lor cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, prin participarea la evenimentele comunității, cum a fost recentul Romanian FoodFest sau prin găzduirea, la ambasadă, a reuniunii Asociației Cehia-România, a unor întâlniri cu români din Cehia și a expoziției de ilustrate ale Andreei Molocea, artist român stabilit la Praga, cu ocazia Zilei Internaționale a Iei.

Un alt obiectiv pe care l-am urmărit a vizat comunicarea publică a ambasadei, diseminarea informațiilor despre activitatea ambasadei și transmiterea de informații de interes în timp real pentru românii din Cehia, în special în privința condițiilor de călătorie în contextul pandemiei de COVID-19.

Am acordat în egală măsură prioritate respectării drepturilor lucrătorilor români pe piața muncii din Cehia, prin diseminarea unor broșuri de informare elaborate în cooperare cu autoritățile cehe, în limba română, cu privire la drepturile lucrătorilor și instituțiile la care pot apela în situații dificile.

Ne propunem, de asemenea, să păstrăm vii în mentalul colectiv din Cehia reperele majore ale istoriei comune (printre care apartenența la Mica Antantă, în perioada interbelică, contribuția României la eliberarea Cehoslovaciei, în 1945, decizia României de a nu participa la invazia trupelor Tratatului de la Varșovia în Cehoslovacia) și să promovăm dezvoltarea și aprofundarea cooperării bilaterale româno-cehe, pornind de la traiectoria istorică comună, realitățile socio-economice similare și gradul sporit de convergență în multiple domenii.

Îmi doresc, în continuare, să fim prezenți peste tot acolo unde contează pentru România, pentru relațiile româno-cehe și pentru comunitatea românească și m-aș bucura să considerați ambasada o casă deschisă pentru românii din Cehia!

Vă doresc mult succes, la câți mai mulți cititori și la cât mai multe articole interesante!

                                                                                          Ambasadorul României în Republica Cehă

Antoaneta Barta este diplomat de carieră, cu gradul diplomatic de ministru plenipotențiar, făcând parte din corpul diplomatic al României din 1999. Are experiență în domeniul relațiilor bilaterale, cooperării regionale și afacerilor europene, atât în Centrala MAE cât și în serviciul exterior, desfășurându-și anterior activitatea la Bruxelles, în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană (2009-2014) și la Ambasada României la Atena (2000-2004).

Antoaneta Barta a absolvit în 1998 Facultatea de Științe Politice a Universității din București, secția în limba franceză, și a obținut diploma de Master în Ştiinţe Politice, specialitatea Studii Europene în limba franceză a aceleiași facultăți, în 2000.

În 2016, a absolvit Ciclul de Înalte Studii Europene organizat de ENA/Ecole Nationale d’Administration, Franţa, în cadrul promoției patronate de Ursula von der Leyen.

Vorbește fluent limbile engleză, franceză și greacă și are cunoștințe de limba germană.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *