Răsfăț pentru copii și părinți : BIBLIOTECA PRICHINDEILOR DIN PRAGA

Autorul articolului : Ana Răduleț

Citiți cu copiii voștri povești în limba română? Locuind în diaspora, aveți acces la suficiente cărți încât să le mențineți curiozitatea vie, să le stârniți iubirea pentru frumos, să-i  învățați despre valoare estetică, despre bine și rău, despre plăcerea lecturii în general?

De aici a pornit Biblioteca Prichindeilor din Praga. De la o mamă pasionată de citit, care și-a dorit o bibliotecă de unde să poată împrumuta cărți pe alese. Și, pentru că așa ceva nu exista, de ce să nu facă ea una, cu entuziasm, ca activitate aducătoare de bucurie în timpul concediului de maternitate?

Sunt Ana Răduleț și am inițiat acest proiect, atât din pasiune, cât și din nevoia a de a le citi copiilor în limba mea maternă. Catalogul bibliotecii este disponibil pe Libib, un sistem cu circuit închis accesibil pe baza adresei de email. De acolo, utilizatorii pot vizualiza și rezerva titlurile dorite, pe care le-am limitat la cinci, pentru două săptămâni. Ne întâlnim în oraș de comun acord pentru predarea, schimbul sau returnarea cărților. Împrumutul este gratuit. Am pornit de la cele 50 de cărți pe care le citeam copiilor mei, cu gândul unui proiect comunitar în care alături de alți părinți, am putea pune la comun unele cărți din biblioteca personală a fiecăruia pentru a avea cu toții acces la un fond mai mare de texte adecvate vârstei și preferințelor schimbătoare ale prichindeilor noștri. Am trimis vestea în cele patru zări – am scris peste tot pe unde m-am putut gândi că existența unui asemenea proiect ar putea fi de interes – și am fost copleșită de un val de entuziasm. Astfel, am prins aripi. Am început să mă prezint și editurilor, iar o parte dintre ele au fost de acord să îmi sprijine inițiativa.

Momentan, biblioteca are aproape 350 de cărți în limba română, potrivite de la naștere până la vârsta adolescenței, și câteva în limba engleză – tematica parenting. Recunoscătoare sunt Editurii Arthur pentru propunerea unui parteneriat de durată, gândit pentru a reînnoi periodic titlurile accesibile în Praga cu povești îndrăgite din portofoliul lor, Ambasadei României și Institutului Cultural Român de la Praga pentru deschidere și bunăvoință, Ioanei Chicet-Macoveiciuc, Grupului Editorial Trei și Editurii Pandora M, editurilor Gama, Litera, Cartier Codobelc, Crișan, părinților din Praga, rudelor și prietenilor din România pentru cărți. Ambasadei Republicii Moldova pentru oferta de a sponsoriza transportul  coletelor de la editurile de peste Prut.

Circa douăzeci și cinci de titluri sunt disponibile la bibliotecă pentru o perioadă limitată, aleasă de părinți generoși care au decis să împartă din poveștile dragi copiilor lor cu alți mici cititori. Încet și sigur, comunitatea din jurul cărților a crescut. În perioada în care restricțiile au fost mai dure, ne-am întâlnit în cerc restrâns pentru schimbul de carte și, uneori, la joacă. Recent, am organizat o primă întâlnire în parc, unde ne-am cunoscut mai bine, am citit împreună.  A fost grozav! Îmi propun să ne vedem constant, să oferim copiilor noștri șansa de a se juca și de a povesti în limba română, de a se împrieteni.

Tot în ideea de a facilita accesul la cărți în limba română, am încheiat recent un parteneriat cu carturesti.ro prin care organizăm lunar un transport la Praga. Oricine poate plasa de-acum comenzi direct pe siteul librăriei, într-o perioadă și cu detaliile pe care le comunic pe pagina de Facebook a bibliotecii. Comenzile sunt livrate centralizat la mine, iar eu mă ocup să le distribui clienților așa cum procedez și cu cărțile disponibile pentru împrumut. Prețul transportului se împarte punctual la toți beneficiarii.

La fel se întâmplă și cu Cartea cu Moț (carteacumot.ro) o altă frumoasă inițiativă pe care mă bucur să o avem disponibilă și în Praga. Acesta este un „abonament la imaginație” cu două cărți atent alese pe baza unei teme lunare și livrate alături de sugestii de teme de discuții și alte mici surprize. Ne abonăm individual cu codul voucher PRAGA. Cutiile sunt livrate la bibliotecă în jurul datei de 15 ale fiecărei luni.

Recent, am povestit cu inițiatoarea Mukibooks (www.mukibooks.com) și vom colabora pentru a aduce cărți senzoriale la bibliotecă și pentru a beneficia de costuri de transport mai avantajoase.

Până la următoarele noutăți, vă invit să urmăriți https://www.facebook.com/prichindeipraga. Aștept să îmi scrieți dacă v-ați dori acces la catalog, alte informații sau dacă aveți propuneri. Dacă sunteți părinți cu ceva timp disponibil și locuiți în diaspora, m-aș bucura să povestim și să implementăm acest concept de bibliotecă și în alte comunități românești din lumea largă.  

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *