Strop de RomânIE

Într-o după-masă toridă, în ziua a 29 a a lunii iunie, la Praga, la centrul Comunitar Prádelna, din Praga 5, a avut loc o întâlnire a românilor, și nu una oarecare, ci una veritabil românească, Festivalul mâncării românești sau Rumunsky food fest. Participanții, atât români, cât și cehi sau de alte naționalități, s-au răsfățat cu gustul mâncărurilor tradiționale românești. Masa a fost asezonată cu fel de fel de preparate, de la sarmale la fasole bătută, mămăligă, tochitură, mititei, zacuscă, cozonaci până la murături și amandine. Toate acestea fiind udate, din belșug, cu socată și vin românesc.

Pe lângă răsfățul papilelor gustative, cel mai frumos lucru de menționat a fost că, după mai mult de un an în care am stat departe unii de ceilalți, în ziua aceea a douăzeci și noua, ne-am scos iile din dulapuri și ne-am întâlnit. Culorile, modelele și cusăturile de pe îmbrăcămintea românilor din Praga au încântat privirile tuturor. Îmbrăcămintea noastră tradițională e una din zestrele cu care ne putem mândri!

M-am simțit româncă și printre ai mei, iar bucuria revederii mi-a umplut inima. M-am simțit demnă că port portul românesc și că putem arăta prietenilor noștri cehi ce avem noi, românii, mai frumos: muzică, îmbrăcăminte, bucate felurite și, mai ales, bucuria din ochii noștri. Sentimentul de „acasă” a fost prezent, iar faptul că am fost și mari, și mici, și proaspăt mutați în Cehia, și români care locuiesc deja de mulți ani aici, și oficiali români, și transilvăneni, și români din vechiul regat, și moldoveni de dincoace și de dincolo de Prut, împărțind aceeași pâine, ne-a făcut să ne simțim ca o adevărată comunitate.

A meritat efortul tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment și îmi doresc să nu fie doar prima ediție!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *