”Totul despre noi” la un nou număr

În anul 2014, în urma discuțiilor avute cu membrii Consiliului Școlar al Elevilor de la Școala Gimnazială ”Gheorghe Popovici” Lozna și Școala Gimnazială nr. 2, Străteni, com. Lozna, jud. Botoșani, a fost lansată ideea creării unei reviste școlare locale care să cuprindă în paginile sale, printre altele, mesajele, gândurile, creațiile și rezultatele activităților școlare și extrașcolare ale elevilor și cadrelor didactice care activează în aceste școli. Astfel, în ianuarie 2015, apare primul număr al revistei.

De ce „Totul despre noi”?

Încă de la primele discuții, s-a pus problema denumirii acestei publicații și a fost stabilit numele de ”Totul despre noi”, un titlu sugestiv, aș putea spune, deoarece în paginile revistei se regăsesc informații suficiente despre munca, creativitatea, interesele, pasiunile și aspirațiile celor care semnează materialele publicate. De ce „Totul despre noi”? Pentru că paginile revistei spun totul despre şcoala noastră şi despre elevii săi care vor să se afirme nu numai prin rezultate bune la învăţătură, dar şi prin talente ascunse, nebănuite, pe care numai astfel le puteau scoate în evidenţă. An de an, număr de număr, am putut descoperi talente nebănuite ale elevilor care au început a prinde mai mult curaj și a se implica în realizarea acestei reviste, participând cu diferite materiale care i-au umplut paginile.

De ce a fost nevoie de o revistă a unei școli din mediul rural?

Nu atât din nevoia de a fi ”la modă” și în rând cu alte școli din România, mai ales din mediul urban, cât mai ales pentru a arăta lumii că și în această școală există elevi inteligenți, ageri, creativi, talentați, interesați și interesanți, capabili să creeze și lucruri de valoare, a căror muncă trebuia sprijinită și evidențiată. Chiar și într-o epocă în care se pare că cititului nu îi mai este acordată atenția cuvenită, trebuie să recunoaștem faptul că o revistă școlară poate fi purtătorul de cuvânt al unei generații și al unei școli, poate fi o etichetă pozitivă sau o carte de vizită convingătoare.

Revista s-a dorit a fi una de descoperire şi promovare a noilor talente, indiferent de domeniu, dar şi de descreţire a frunţilor, prezentând şi o serie de episoade amuzante din viaţa de zi cu zi a elevilor. Văzând  materialele publicate și alți elevi au prins curaj și și-au dezvăluit părțile ascunse, sensibilitatea și creativitatea și s-au semnat sub materialele proprii cât mai originale și cât mai interesante.

Dacă debutul a fost unul mai stângaci, revista însumând inițial 28 de pagini, an de an numărul colaboratorilor a crescut, iar prin materialele create de către aceștia revista a ajuns să conțină 36 sau chiar 40 de pagini.

Chiar dacă contextul ultimei perioade generat de pandemia de COVID-19 ne-a întârziat un pic, elevii desfășurând orele mai mult în format on-line, lucru care a împiedicat într-o oarecare măsură colaborarea dintre cadre didactice și elevi pe latura activităților extrașcolare, s-a reușit publicarea unui nou număr al revistei ”Totul despre noi”, cu un decalaj de un an. Astfel, după 7 ani de la lansare, a apărut numărul 12, despre care sperăm să se ridice cel puțin la nivelul așteptărilor. Paginile sale conțin scurte articole, creații literare, formulări amuzante din exprimările orale și scrise ale elevilor, prezentări de carte, cuvinte încrucișate, jocuri și ghicitori, semnate de elevii de ciclu primar și gimnazial, dar și de către cadrele didactice.

După fiecare număr a putut fi observată nerăbdarea copiilor de a-și vedea pentru prima dată numele în paginile unei reviste, reacție care nu lipsea nici de pe fața celor care colaborau cu revista timp de 3 sau chiar 4 ani. Unii așteptau revista chiar nefiind colaboratori, dar pentru a citi creațiile colegilor lor, pentru a vizualiza imagini de la diferite activități în care au fost implicați sau pentru a rezolva cuvintele încrucișate realizate de colegi. Și astfel, unii dintre cititori au devenit colaboratori, pentru că își spuneau ”Pot să fac și eu asta!” Și mulți dintre ei chiar au putut!

Apariția numărului 12 al revistei a adus o reacție nouă din partea unora dintre elevi. O dată cu introducerea unei noi rubrici în paginile publicației, ”Raftul cu cărți”, în care sunt prezentate câteva gânduri și impresii ale elevilor despre cărți pe care le-au citit, am constatat o creștere a interesului elevilor față de literatură. În timpul pauzei, mai mulți elevi s-au deplasat la biblioteca școlii și au împrumutat cărți pe care au început să le citească (chiar și pe ascuns în timpul orelor). Întrebați fiind de ce fac acest lucru, mi-au răspuns că nu o fac pentru lecturile suplimentare sau obligatorii de la orele de limba română, mai ales că era final de semestru, ci pentru că au citit prezentările de carte din paginile revistei, iar lucrările li s-au părut atractive.

Mă bucur că interesul pentru lectură nu a dispărut și că unii elevi conștientizează încă faptul că, de cele mai multe ori, ”Cartea bună e ca o conversație cu un om deștept” (Lev Tolstoi) și, parafrazând citatul, ”Revista bună poate fi o conversație cu mai mulți oameni deștepți”. Sperăm să fie o ”revistă bună” și să colaborăm în continuare.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *