Povesteşte România

Moldova, un nume destinat veşniciei, o zonă de poveste. Pe meleagurile ei a luat naştere proiectul Povesteşte România, într-un orăşel mic din partea de nord-vest a judeţului Iaşi, pe malurile râului Siret. Aici, echipa de la Studioul Ideal Picture  doreşte să aducă în atenţia publicului istorisiri cât mai captivante, având rolul de a promova locurile şi poveştile cu specific românesc.

O parte din echipa Ideal Picture
(arhivă personală)

  Românii sunt înzestraţi cu darul nepreţuit de a relata snoave şi istorii ieşite din comun, într-un grai de o frumuseţe nemărginită. Pentru început, echipa Ideal Picture a poposit în satul Soci din comuna Mirosloveşti. Acesta se află la circa 10 km (Nord) de Hanul Ancuţei, celebrul loc înveşnicit literar de Mihail Sadoveanu. Satul este învăluit de istorie şi legendă, ascunzând urme ale trecutului atât în construcţiile vechi, cât şi în sufletul sătenilor.

Pe la începutul lui martie 1944, satul Soci a constituit un segment al frontului Moldovei în al doilea Război Mondial. Aici se află şi cimitirul ostaşilor români căzuţi la datorie în acea perioadă.

În contextul războiului, oare câtor tineri le-a rămas imprimat pe retină chipul acestui loc care a fost cel mai apropiat sat al comunei de linia întâi a frontului?

Vizibil afectat şi cu un glas ce transmite emoţie, domnul Paiu Ioan, locuitor al satului Soci şi veteran de război, ne povesteşte despre acele timpuri. Imagini care revin în mintea sa necontenit, imagini a  „mii de cartuşe” care vin „şi din stânga şi din dreapta”.

Suntem norocoşi să cunoaştem oameni ce au fost părtaşi la evenimente memorabile, cu atât mai mult când ei au harul istorisirii. Însă nu trebuie să uităm de cei ce şi-au sacrificat viaţa, de cei care nu mai sunt printre noi. La Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, preotul Siminciuc Romică are grijă de cele 500 de suflete ale ostaşilor morţi în anul 1944 pe acest meleag.

Pentru a asculta mai pe larg povestea satului Soci vă invit să accesaţi link-ul: https://www.facebook.com/povesteste.romania/videos/204260454511461.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *