Tradiția și cultura, transmise la Blaj, din generație în generație

„Junii Blajului” este un ansamblu folcloric profesionist, cunoscut de pasionații de dans la nivel internațional, care își desfășoară activitatea, fără întrerupere, încă din anul 1994, din inițiativa domnului Florin Vasinc.

Profesorul maestru coregraf, Florin Vasinc, și-a împărtășit talentul cu micii învățăcei, dansatorii făcând mari eforturi pentru a ajunge din formație de amatori în ansamblu profesionist, făcându-se cunoscuți, în timp, la nivel local, la nivel județean și național, pentru ca mai apoi aceștia să participe la festivaluri internaționale în Turcia și Ungaria.

Aceștia au cucerit juriul și publicul, urcând pe prima treaptă a podiumului la festivaluri importante, precum Festivalul Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret „Cătălina” din Iași, Festivalul „Mugurașul de Aur” din Iași, Festivalul „La Fântâna Dorului” din Șimleu Silvaniei, județul Sălaj.
Au participat și la numeroase spectacole și turnee în Alexandria, Jibou,  Alba Iulia, Sibiu, Avrig, Buzău, Sighetu Marmației și multe altele, cucerind publicul de fiecare dată și câștigând respectul celorlalți prin seriozitate, promptitudine și profesionalism.

Aceștia duc mai departe tradiția interpretând dansul mixt – „Învârtita” și „Hațegana”, „Jieneasca fetelor” și „Dansul fecioresc”.

De asemenea, tot sub îndrumarea profesorului maestru coregraf,  Florin Vasinc, în anul 2008, s-a înființat ansamblul „Mugurașii Cergăului” din Cergău Mare, membrii ansamblului fiind elevi de liceu, elevi de gimnaziu, iar unii dintre ei, elevi de școală primară, micii pasionați luând în serios repetițiile, descoperind pasiuni încă din perioada în care lumea lor este plină de miracole.
Ansamblul „Mugurașii Cergăului” a avut oportunitatea de a fi invitat de domnul Sergiu Vitalian Vaida pentru a încânta publicul  la emisiunea „Vine Vaida pe la voi”, în Cluj-Napoca, emisiune care a fost redată ulterior la televizor, pe canalul LookPlus.

Din păcate, ambele ansambluri și-au suspendat activitatea din cauza pandemiei de Coronavirus, însă copiii sunt nerăbdători să își reia activitatea cât mai curând posibil.

Imagine preluată: https://www.facebook.com/Junii-Blajului-642223272497545

Publicat în CulturăRecomandat1 recomandare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *