Transversal – Un sistem personal de orânduire a tuturor lucrurilor

Expoziția Ioana Niculescu-Aron, care marchează etapa artistei de lucru din 2012 până în 2021, țese un concept nou cu elemente din proiectele sale anterioare. Întrebarea la care își propune să răspundă prin intermediul operelor sale se conturează astfel: Ce produce un artist vizual?

Transversal, proiectul pe care ni-l aduce în atenție Ioana Niculescu-Aron, propune o serie de  lucrări care par fi colaje de obiecte, însă a căror formă deconstruită poate revela și latura lor dihotomică, anume „tradiționalul” aflat în comuniune cu „modernul” exprimat prin digital. Sursa principală de inspirație a operelor au fost cutiile-valiză realizate de Marcel Duchamp, adevărate mini-muzee ce înglobează o parte din lucrările artistului. Sub formă de simbol, acestea intenționează a se comporta asemenea unor capsule ale timpului în care este păstrat esențialul, ideea izvorând în mintea sa în urma atrocităților cauzate de război; întrebarea pe care și-o adresează fiind: Ce rămâne atunci când noi nu mai suntem?

Despre expoziție, Ioana Niculescu-Aron declară următoarele: „Sunt reluate teme ale diferitelor serii pe care le-am făcut de-a lungul timpului, pentru a alcătui acest proiect-capsulă, ce amintește de cutiile din valiză ale lui Marcel Duchamp. De această dată, elementele-simboluri pe care le folosesc au ca liant două atmosfere contrastante: tradiționalul românesc și, la polul opus, era digitală spre ca ne îndreptăm. Enumăr mai jos câteva dintre motivele integrate în această atmosferă duală: zăpadă, căzi, transdisciplinaritate, amprente (mesaje scrijelite pe scoarță de copac), pictură pe așternut de pat, constelație (univers), uși (fiecare ușă ascunde în spate esența unui teritoriu), otravă (sticle, chimie, simboluri), sete, cărbuni.”

Acest proiect are menirea nu numai de a fi privit și admirat, ci și de a trezi întrebări sau reacții în sufletul privitorului; de a simți, de a inventa povești pe marginea lor, căci datorită structurii lor fragmentare, fiecare persoană își poate configura o viziune proprie despre intenția operei, deci să își răspundă singur la întrebarea Ce a vrut să spună autorul?

Publicat în Actualitate, Arte vizuale, Cultură, Expoziție, RecomandateRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *