Umbre din infern

Cu ocazia comemorării victimelor Pogromului de la București din 21 ianuarie 1941, în cadrul manifestărilor a fost organizată și o expoziție de pictură – „Umbre din infern”.

Astfel, ideea de a realiza o expoziție pe o temă atât de complexă și pătrunzătoare precum cea a Holocaustului a venit din partea doamnei mele profesoare de desen, Oana Cozma, și mi-a captat atenția tocmai prin universul semnificativ pe care îl propune.

Am ales să mă documentez atât din cărți și filme, cât și din articole scrise pe această temă, pentru a privi dintr-o perspectivă intrinsecă natura umană, în circumstanțele unor orori inimaginabile, ce au la bază discriminarea în masă pe criterii rasiale, etnice și religioase. Dincolo de tristețe, groază și disperare, am vrut să subliniez intensitatea emoțiilor, prin contraste și culori vibrante.

Cu fiecare rid, umbră și firișor de lumină de pe chipurile protagoniștilor mei, am căutat să înfățișez o trăire cât mai autentică, de sine-stătătoare, care, vie, excede pânza și rămâne cu privitorul, oferindu-i o imagine de ansamblu asupra dimensiunii interioare a omului măcinat de incertitudine, de nesiguranța zilei de mâine, de frica propriei morți și de cea a familiei…

Prezentată și la București, la Muzeul Național de Istorie și Cultură a Evreilor din România, expoziția urmărește să aducă în prim plan impactul pe care lipsa toleranței o poate avea, la scară largă, asupra societății și implicit, asupra individului.

În cadrul expoziției se regăsesc lucrările elevelor Bogdana Maria Onu, Ioana Iarina Foia, Ioana Dominte, Amalia Maria Bîgu, precum si cele ale profesoarei Oana Cozma.

 

Albumul ce cuprinde reproduceri ale picturilor expuse este scris în limbile română, engleză și franceză cu ajutorul profesorilor Raluca Lupu și Radu Chițimuș. Textele culese reprezintă gânduri și declarații ale deportaților în lagărele naziste sau ale supraviețuitorilor. Postfața îi aparține prof. Mihaela Tanovici, director CNRV.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul: Domnului președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, Dr. Aurel Vainer, Domnului președinte al Comunității Evreilor din București, Ing. Paul Schwartz, Doamnei Carmen Iovitu, director al Muzeului de Istorie și Cultură a Evreilor din România, Centrului de Cultură si Arte „Carmen Saeculare” și Consiliului Județean Neamț.

Publicat în Arte vizuale, Cultură, Fără categorieRecomandat1 recomandare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *