Un altfel de Caragiale!

Cu toții îl știm pe Marele Caragiale din comediile sale, dar oare câți dintre noi i-am descoperit și latura sa tragică, unde personajele ucid din dragoste, se frământă și se lasă conduse de frici? O scrisoare pierdută e atât de contemporană încât simțim că personajele de la 1800 sunt întocmai politicienii de astăzi, iar adulterinii din O noapte furtunoasă nu sunt departe de infidelii secolului prezent. Am putea afirma doar că personajele caragialene ne sunt mult mai simpatice.

Totuși, în contextul pandemiei, ne vine tot mai greu să râdem. Parcă decorul nu mai este unul potrivnic râsetelor din suflet. Așa că și Caragiale a devenit mai serios, mai trist. În stagiunea actuală, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și-a propus să ne ofere un spectacol controversat al cunoscutului dramaturg, drama Năpasta, care pe criticii de atunci i-a uimit și chiar dezamăgit în același timp. Ei nu erau obișnuiți cu un nenea Iancu serios și cu personaje inspirate din oameni simpli, ai spațiului rural. În Năpasta nu se râde de nimeni, căci cei obidiți sunt prea chinuiți de soartă pentru a deveni subiect de divertisment. În Năpasta au loc revelații și publicul are parte de emoții autentice, unde oamenii trăiesc și nu se prefac doar de dragul societății.

Regizorul Adi Carauleanu ne promite o seară absolut de vis, unde vom trăi odată cu personajele. A ales să pună în scenă drama lui Caragiale pentru că i se pare că e în acord cu starea în care se află lumea acum: într-o permanentă frică! Întrebat de ce nu ar trebui ratată această premieră, el a afirmat următoarele: „Trăim vremuri de grea cumpănă! Nori… de frică acoperă încet, încet Lumea! Oamenii privesc neputincioși… prezentul și viitorul! Acțiunea piesei noastre este… în trecut. Oare? Mi-am dat seama, îngrozit, că toate personajele Marelui Caragiale reacționează… din frică!”

Premiera acestui eveniment are loc duminica aceasta, pe 1 noiembrie, de la ora 19:30, la Uzina cu teatru. Din distribuție fac parte nume mari precum Emil Coșeru, Călin Chirilă, Diana Chirilă și Andrei Grigore Sava. Mai mult decât atât, cu ocazia acestui spectacol, are loc și celebrarea a 20 de ani de carieră remarcabilă, pe scena Naționalului, a actorului Călin Chirilă!

Dacă nu ați reușit să vă luați bilet pentru duminica aceasta, Năpasta (… și era pădurea singură) se mai joacă și în zilele de 5, 6 și 14 noiembrie, iar biletele pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală ori de pe site-urile teatrulnational.ro, entertix.ro și myticket.ro

Foto: Elvis Petrea

Publicat în Actualitate, Cultură, Evenimente, TeatruRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *