Un nou început

Al câtelea? Nu am făcut socoteala, dar nu contează. De ce ar mai fi nevoie de încă o revistă de cultură acum, când propunerea e oricum mare, mai mare decât poate înghiți cititorul, tot mai plictisit, tot mai hărțuit de rețelele de socializare, de puzderia de bloguri, de vloguri etc.?

Ce ne propunem? Încotro?

Câmpul cultural actual nu mai are structură organică, este atomizat, grupuri de interese sau de putere își dispută prezența în prime-time sau accesul la resurse sub privirile tot mai visătoare ale unor cititori dezinteresați de iureșul polemic sau pamfletar al scriitorilor, de contrele lor de multe ori mărunte, de orgoliile lor disproporționate, dacă le raportăm la vizibilitatea tot mai redusă, de plasarea literaturii în zona limitrofă a spectrului social. Cultura actuală operează în cadrul unui sistem descentralizat, ceea ce e firesc, dar propune ierarhii concurente aleatorii, care nu se mai intersectează decât cel mult periferic, majoritatea pe criterii ideologice. Asistăm azi la un climat cultural mai politizat decât înainte de 1990, când direcțiile erau măcar clare. Grupurile literare funcționează pe baza complicităților ideologice sau, mai rău, politice, nu în temeiul unor interese superioare, culturale. Nu e o întâmplare că în ultimii ani critica literară a pierdut teren, nu mai are o voce, nu mai face rating pe piața ideilor. Nu discut acum dacă e o cauză sau un efect al disipării discursului cultural, constat doar că e o realitate.

În pofida acestui tablou incoerent și, mai ales, în ciuda unui deficit de atenție care pare să fi sufocat literatura cu instituțiile ei, există și o parte bună: apar tot mai mulți scriitori tineri. Ei se legitimează într-un cadru aparte, câtă vreme instituția criticii literare nu mai funcționează. Ei constituie partea vie, neconvențională a culturii actuale, la care instituțiile culturale nu privesc.

Revista Timpul, în noul ei format, își face o misiune din aducerea în primplan a acestora. Deloc întâmplător, propunem în primele două numere un dosar consistent cu poezia unor autoare/ autori nedebutate/ nedebutați din Iași. E un început, ne vom orienta privirea și către alte zone. Vrem să continuăm tradiția presei studențești de la revistele Dialog și Opinia studențească, dar și să recuperăm potențialul uriaș pe care alte proiecte (cum ar fi Alecart) demonstrează că îl are Iașul în privința foarte tinerilor scriitori.

Ne dorim să creăm o echipă redutabilă de critici literari la Iași (și nu numai, vom căuta să atragem și alte energii), convinși fiind că e nevoie mai mare decât oricând de critică a actualității. Nu facem decât să organizăm un cadru cât mai liber în care să-și manifeste opțiunile, ideile, criteriile. Sperăm într-o resuscitare a spiritului critic, amorțit în ultimii ani. Și poate în atragerea cât mai multor tinere/i autoare/autori de partea ideii că e important ca literatura ultimului val să fie susținută din interior de un desant critic pe măsură.

Ne deschidem către diaspora, unde există energii nebănuite, scriitoare și scriitori care au ceva de spus, care privesc cu mare atenție către ce se întâmplă în literatura actuală, dar la care privirea obosită a instituțiilor culturale nu mai ajunge.

Nu în ultimul rând, nu ne vom plasa în nici un punct fix ideologic. Ne dorim să moderăm un spațiu de manifestare a diferitelor idei, preferințe, câtă vreme rămân într-un echilibru deschis spre dezbatere. Firește, respingem din start orice formă de extremism. Nu ne plac ideile rigide, atitudinile intratabile, agresiunea în numele Binelui, gândirea conspiraționistă. Ne interesează, în schimb, polemicile de idei, credem că dialogul e posibil între oameni cu idei diferite și soluții distincte.

Punem cultura pe primul loc. Credem că politizarea ei nu îi face decât rău.

Revista Timpul face parte dintr-un proiect mult mai mare și mai ambițios, care presupune o întreagă rețea culturală și o întreagă comunitate, existentă în țară și în spațiile în care se citește și se scrie românește. Echipa din caseta redacțională nu își asumă însă, momentan, decât conținutul actualei publicații, deși firește că va căuta să atragă colaboratori cât mai buni din toate direcțiile.

Ilustrație realizată de Sorin Ilfoveanu.

Articole recomandate

Print
Dumitru Crudu

În fiecare zi

în fiecare zi îţi spui stinge sticla, deconectează naibii compul ăsta, scoate din priză magnetofonul, şi ieşi afară În fiecare zi îţi spui, dă-le dracului

Print
Mihail Vakulovski

De la Iona la Ioana Pârvulescu

Ioana Pârvulescu era cunoscută mai ales ca eseistă fermecătoare & hiperinteligentă (dacă citeşti orice carte de eseuri de-a Ioanei Pârvulescu cu siguranţă îţi vei mai

Print
Liviu Ornea

Domnul Bebe

Hai, dom’ profesor, te rog, nu mă lăsa, domne, că nu te chem să dai la lopată. Îți mai luminezi și tu viața aia amărâtă

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *