UNAGE 160 DE ANI: Lansarea volumelor omagiale

Luni, 26 octombrie, a avut loc deschiderea oficială a manifestărilor dedicate sărbătoririi a 160 de ani de la semnarea decretului care legifera înființarea învățământului universitar în România. Decretul era semnat de Alexandru Ioan Cuza și, cu acea ocazie, în 1860, se înființa Universitatea din Iași, ulterior dezvoltându-se toate universitățile din Iași, dar și prima Pinacotecă. Pinacoteca a reprezentat fondul de bază al actualului Muzeu de Artă de la Palatul Culturii și Școala de Arte Frumoase, alături de Conservatorul de Muzică și declamațiune, actuala Universitate Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

Cu această ocazie, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” este gazda unor evenimente pline de fast și, după cum sugerează și numele, culoare și voie bună. Programul este unul complet și complex, ce însumează muncă și talent, dăruire și pasiune. În calendarul activităților regăsim lansări de carte, vernisaje, expoziții și mai multe ceremonii de decernare a titlului de DOCTOR HONORIS CAUSA.

Marți, 27 octombrie, în sala Eduard Caudela, a avut loc lansarea a patru volume omagiale UNAGE 160 de ani. Ediția din acest an este a doua astfel de manifestare culturală, prima desfășurându-se cu ocazia aniversării a 155 de ani. Evenimentul a fost organizată de profesor universitar doctor Atena-Elena Simionescu. „Primele două volume, ca unitate principală, se referă la istoricul Universității noastre. Anul 1860 este un an de cultură prin momentul în care apare o primă formă de învățământ prin decretele domnitorului Alexandru Ioan Cuza sau domnitorului Ioan I, cum îi plăcea lui să i se spună. Prin aceste decrete, noi comemorăm, atestăm înființarea Școlii de muzică și declamațiune și, la câteva săptămâni distanță, Școala de Pictură și Scuptură, dar și prima Pinacotecă. Primele două volume sunt o monografie istorică. Volumul I se ocupă de atestarea documentară, de oamenii care au pus sufletul și toată inima lor în construcția unei școli de artă în toate cele trei domenii despre care am vorbit. Primul volum se ocupă, în principal, de perioada, pornind mai din urmă, din 1830 până în 1850, iar al doilea volum reia cercetarea și investigarea resurselor, atestă cu adevărat ceea ce s-a întâmplat în acest areal georgrafic și cum oamenii s-au ocupat, s-au îngrijit ca școala noastră de arte să aibă o evoluție și să ajungă până în zilele nostre. Acoperă perioada 1850 și, am adus-o noi, până în 2020”, a explicat prof. univ. dr. Atena Elena Simionescu.

Documentarea primelor trei volume cuprinde perioada dintre anii 1860-2020, iar cel de-al treilea reflectă strict ceea ce înseamnă Universitatea Națională de Arte în prezent, ca unitate de învățământ superior și cercetare.
„Volumul care se adresează anului 2020 este dedicat anului 2020-2021. Ce înseamnă asta? Este nivelul de performanță didactică și cercetare, și instruire în toate cele trei domenii, plus Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic. În acest an este momentul nostru de glorie. Din 1860 până acum, prin înaintașii noștri, prin toate generațiile de mari maeștri ai artei și profesori titulari, am construit o școală și această școală este fruncea de astăzi (este cea de astăzi), în care noi, cu onoare, lucrăm pentru mai bun, pentru vitorii artiști, pentru viitorii profesori care vor prelua destinul școlii și, sperăm, că îl vor duce cu și mai mult succes, mai departe.”, a mai adăugat Atena Elena Simionescu.

Invitați au fost reprezentați ai celor trei facultăți care fac parte din Universitatea Națională de Arte „George Enescu”: Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, Facultatea de Teatru și Facultatea de Arte Vizuale și Design.

„Istoria, pentru noi și pentru Universitate, este foarte importantă. (…) S-au scris multe istorii ale Conservatorului, încă de la începutul lui 1900. În 1905 este primul anuar al Conservatorului. (…) Ideea doamnei Simionescu de acum cinci ani a fost alta, de a face un volum modern, un fel de istorie ilustrată și sintetizată, adaptată cititului de astăzi, receptorului de astăzi și a ieșit o serie de volume ușor de parcurs și elocvente pentru imagine și pentru idei esențiale ale trecutului nostru. Toți ne-am documentat din cărțile menționate și am selectat momentele esențiale, dar a ieșit un text ce este o combinație de cercetare istorică, dicționar de personalități și anuar al Conservatorului prin absolvenți, discipline, activități desfășurate”, a declarat prorectorul, prof.dr. Laura Vasiliu.

„Opera de artă, așa cum a fost ea gândită încă din vechime și așa cum a fost caracterizată în domeniul filosofic este o formă de scoatere din ascundere, de aducere la iveală, de arătare a acel altceva numai pe care artistul îl vede. O formă asemănătoare de a scoate din ascundere ar putea să fie și aceste volume, în sensul că ele vorbesc despre aceste personalități, aceste figuri ale istoriei artei și ale artei în general, despre artiștii care au încercat să dea ceva celorlați și despre cei care, într-o formă mai mult sau mai puțin socratică, am putea spune, au încercat să îi învețe pe ceilalți, să scoată din această negură a existenței opera de artă. Procesul acesta, al învățării, cred că presupune foarte multă jertfă și din partea profesorului și din partea discipolului și urmele care rămân, mărturiile care rămân, în aceste volume, cred că sunt importante pentru înțelegerea profundă a sufletului acestui neam și a acestor artiști”, a declarat doamna prodecan Ioniță, profesor de Istoria Artei în cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design.

„Nu vorbeam despre instituție, adică despre ziduri, ci despre oameni. (…) Această energie a fost preluată de cercetători și dusă dincolo de aceste volume”, a completat doamna prof. univ. dr. Anca Ciubotaru.

Al patrulea volum completează și finalizează momentul dedicat Universității Naționale de Arte. Este un album în care se regăsesc imagini ale oamenilor care au pus bazele acestei instituții, imagini care se derulează de la an la an până în prezent. De asemenea, volumul cuprinde și lucrări ale profesorilor titulari, profesorilor asociați sau colaboratori ai Universității.

Evenimentele dedicate sărbătoririi a 160 de ani de existență a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași continuă până la finalul lunii octombrie, fiecare zi fiind încărcate de manifestări culturale, care mai de care mai interesante și pline de culoare.

Sursă imagine reprezentativă: https://www.radiohit.ro/interviuri/admiterile-la-universitatea-nationale-de-arte-george-enescu-iasi-vor-fi-suta-la-suta-online/

Publicat în ActualitateRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente viitoare