Universitatea Națională de Arte „George Enescu”: 160 de ani de învățământ artistic ieșean

Prima instituție de învățământ superior cu profil artistic din România

Toamna aceasta vine cu un moment aniversar deosebit pentru prima Universitate de Arte din țara noastră – 160 de ani de învățământ artistic ieșean. Acesta este locul în care se scriau primele pagini ale învățământului artistic românesc, unde se formau o serie de mari artiști români, pictori, graficieni, sculptori, muzicieni și teoreticieni. În continuare, voi puncta câteva dintre datele importante din istoria acestei instituții. Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași a fost înființată la 26 octombrie sub denumirea de „Școala de Muzică și Declamațiune de la Iași”, iar 26 de zile mai târziu se înființa și „Școala de Sculptură și Pictură”. Denumirile sub care a fost cunoscută Universitatea de Arte din Iași de-a lungul timpului au fost Școala de Belle-Arte (1861–1931), Academia de Belle-Arte (1931–1948), Institutul de Artă (1948–1992), Academia de Arte „George Enescu” (1992–1997), Universitatea de Arte „George Enescu” (din 1997), iar în ultimii ani ca Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.

Facultatea de Arte Vizuale și Design, după 160 de ani…

La aniversarea a 160 ani de învățământ artistic ieșean, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași și-a propus un program festivalier amplu, desfășurat în intervalul 26-31 Octombrie. Numeroasele activități dedicate evenimentului au marcat importanța evoluției academice de peste un secol și jumătate.

Seria evenimentelor a fost deschisă duminică, 18 octombrie, cu lansarea „Tramvaiului Artelor”, cel de-al șaisprezecelea mijloc de transport public personalizat tematic în cadrul proiectului cultural „Iași – orașul tramvaielor pictate”, realizat de către Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi, în parteneriat cu Compania de Transport Public Iasi, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași și National Paints România – Fabrica de Vopsele.

„Tramvaiul Artelor” este dedicat aniversării a 160 de ani de la înființarea Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, prima instituție de învățământ superior cu profil artistic din România.

Compoziția grafică a tramvaiului trimite la cele trei paliere ale Artelor, regăsite și în logo-ul universității ieșene prin culorile Albastru – Muzică, Roșu – Arte vizuale și Galben – Teatru, transpuse pe forme geometrice primare – pătrat, cerc, triunghi. Pornind de la premisa că artistul „își lasă amprenta” prin propria creație, „Tramvaiul Artelor” oferă posibilitatea viitorilor artiști, încă studenți ai universității, să contribuie cu propria amprentă în cadrul unui proiect dedicat comunității. De asemenea, tehnica de lucru aleasă face trimitere la modestia caracteristică artiștilor, precum și la însemnătatea mâinii ca instrument de lucru atât pentru artiștii vizuali, cât și pentru instrumentiști, coregrafi și actori. Astfel, „Tramvaiul Artelor” va deveni un vector de promovare a domeniului artistic pe plan local și gazda unor evenimente cultural-artistice precum expoziții de arte vizuale, lansări de carte, cafe-concert în tramvai, teatru în tramvai și nu numai, afirmă echipa de proiect.

Conceptul grafic a fost realizat de Designer Silviu Teodor-Stanciu și Drd. Tiberiu Teodor-Stanciu. Spectrul cromatic, alcătuit din cele trei culori primare reprezintă esența, baza fiecărei lucrări artistice. Datorită spectrului cromatic ales, vehiculul va deveni un reper vizual în peisajul urban ieșean.

Proiectul s-a materializat prin implicarea unui grup de studenți ai Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”. Ei sunt: Oana Agignoaei, Diana Băcioiu, Alexandru Bălteanu, Rareș Crețu, Andreea Sofrone, Claudiu Stan și Andreea Zabulic, sub îndrumarea designerului Silviu Teodor-Stanciu. Inițiativa a fost susținută de către Primăria Municipiului Iași, Compania de Transport Public Iasi, National Paints România – Fabrica de Vopsele și Simigeria PETRU.

Pe 27 octombrie a fost deschisă expoziția „FLOWERS / CELEBRATION / UNIVERSITIES OF IAȘI, 1860 – 2020”, în cadrul căreia au expus 160 de artiști vizuali – profesori și absolvenți ai UNAGE, profesori ai universităților de artă din țară (București, Timișoara și Cluj Napoca), profesori de la licee și colegii naționale de arte din țară, absolvenți sau prieteni ai UNAGE Iași, dar și invitați din strainătate.

Ansamblul se constituie într-un monumental, simbolic și omagial buchet de flori dedicat aniversării instituției noastre dar și nucleul de pornire al unei viitoare pinacoteci de artă modernă și contemporană a UNAGE Iași – o renaștere a primei Pinacoteci din România, înființată în acel an de grație 1860. Instalația, prin diversitatea, complexitatea și profesionalismul inerent al diferitelor abordări stilistice și conceptuale (proprii viziunii independente a fiecărui artist participant), dezvoltă o gamă largă de conotații semantice, adiacente sensului declarat din acest an omagial, afirma conf. univ. dr. Cristian N. Ungureanu, prorector al UNAGE și coordonator al proiectului.

În mediul online a fost prezentată și expoziția de gravură și grafică de șevalet „Timp trecut / Timp prezent”, ediția a II-a, a cărui scop principal este acela de a „reuni repere temporale, dar și fenomene și trăiri atemporale, creându-se (…) un jurnal colectiv presărat cu instantanee de memorie”, după cum este specificat în catalogul expoziției.

Expoziția „Profesori de ieri și de astăzi” a fost deschisă pe 31 octombrie la Galeria „Universitas”/ Casa Balș. Proiectul expozițional ce a avut loc în mediul online este un eveniment artistic de notorietate pe scena culturală ieșeană, reunind lucrări de pictură, sculptură, grafică, artă murală, design, arte textile, conservare – restaurare, fotografie – procesarea computerizată a imaginii, semnate de cadre didactice de la Facultatea de Arte vizuale și Design. Expoziția sintetizează într-o colecție unică și dinamică demersul artiștilor vizuali ieșeni.

Programul dedicat acestui moment aniversar a fost unul bogat în expoziții, recitaluri și nu numai, susținute atât în mediul online, cât și fizic.

Workshop-ul online – Antrenamente de stimulare a creativității

Recent, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” a prezentat și un workshop online – Antrenamente de stimulare a creativității, parte a proiectului Artă și cercetare – provocări contemporane.

În cadrul acestui eveniment, participanții au putut urmări prezentări pe teme de actualitate, susținute de specialiști din domeniu, cu privire la stimularea creativității. Au intervenit pe rând prof. univ. dr., compozitor Doina Rotaru (UNM București) cu tema Arta de a crea liber, prof. univ. dr. Eugen Moritz (UAD Cluj) – Extensiile estetice în artele tehnologice și lector univ.dr. Oana Moșoiu (UB) – Strategii și tehnici de stimulare a creativității.

Fiecare secțiune a fost urmată de o sesiune Q&A, prin intermediul căreia ideile au fost puse în dezbatere. Proiectul, coordonat de prof. univ. dr. habil. Anca Ciobotaru, a fost dedicat atât doctoranzilor și cadrelor didactice ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, cât și cercetătorilor și persoanelor preocupate de cercetarea în domeniul artistic, din instituțiile partenere, invitând la cunoaștere reciprocă, schimb de idei și interdisciplinaritate. Workshop-ul online s-a desfășurat prin intermediul platformei Office 365 și a aplicației pentru video-conferință Teams.

Sursă imagine reprezentativă – https://www.facebook.com/photo/?fbid=4840588275981225&set=a.485957561444340

Publicat în ActualitateRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente viitoare